Smartphone kao dijagnosticar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umorni ste od dugog cekanja na pretrage po bolnicama? Ukoliko korejski znanstvenici uspiju u svom naumu vaš smartphone mogao bi jednog dana dati odgovore na vaša pitanja ili cak i postaviti dijagnozu.

Tim znanstvenika s korejskog instituta za znanost i tehnologiju objavio je da bi se touch screen tehnologija odnosno tehnologija zaslona osjetljivih na dodir mogla koristiti kako bi se analizirala primjerice krv ili urin na nacin na koji to rade medicinski testovi.

"Zapocelo je s idejom da touch screen radi na nacin da prepoznaje elektronske signale dodira prsta te iz toga proizlazi da bi se na taj nacin mogao utvrditi i prisutnost odredenih vrsta proteina ili DNK", kazao je jedan od voditelja istraživanja Hyun-gyu Park.

Touch screen radi tako da "osjeca" elektricni naboj nastao dodirom ekrana, a molekule DNK i proteini takoder stvaraju odredeni elektronski naboj.

Korejskim istraživanjem je utvrdeno da touch screen može prepoznati postojanje i koncentraciju molekula DNK što je prvi korak prema tome da jednoga dana bude korišten za medicinske testove.

"Potvrdili smo da touch screen može prepoznati molekule DNK s gotovo stopostotnom tocnošcu na isti nacin na koji glomazna medicinska oprema to može i vjerujemo da se isto može postici i s proteinima", kazao je Park za britansku novinsku agenciju.

On je dodao da bi se uz pomoc detekcije proteina primjerice mogla postaviti dijagnoza cak i raka jetre.


Podijeli: Facebook Twiter