Smartfonom do informacije o proizvodu s područja Mirne

(A.DAGOSTIN)
(A.DAGOSTIN)

U Edukacijsko-gastronomskom centru na Gortanovom brijegu kraj Pazina predstavljeni su rezultati projekta Sljedivost proizvoda u Modelnoj šumi Sliv rijeke Mirne.

Na predstavljanju su sudjelovali članovi udruge Modelna šuma Sliv rijeke Mirne i osam proizvođača, s deset svojih proizvoda koji su upravo dobili markice s QR kodom. Nakon što se na pametni mobitel učita besplatna QR aplikacija, putem markice je moguće očitati informacije o porijeklu nekog proizvoda, odnosno sve informacije o mjestu sakupljanja, vrsti od koje potječe, načinu sakupljanja, informacije o sakupljaču, prerađivaču i proizvođaču, sve do samog proizvoda.

Sljedivost nedrvnih šumskih proizvoda Modelne šume Sliv rijeke Mirne jest alat koji je namijenjen da pomogne ruralnoj ekonomiji područja Modelne šume. Dakle, funkcionira na jednostavnom principu: svaka zainteresirana osoba može skenirati QR kod proizvoda pomoću svog pametnog telefona, ili posjetiti web stranicu Modelne šume (rivermirnabasing.org ili slivrijekemirne.hr) i upisati kod za sljedivost koji se nalazi na proizvodu.

Tamo se mogu pronaći svi važni podaci o proizvodu: od opisa mjesta porijekla, preko opisa vrsta, načina sakupljanja, informacija o prerađivaču i proizvođaču, pa sve do krajnjeg proizvoda. Možemo reći, da na ovaj način, proizvod sam za sebe priča priču o svojemu porijeklu.

- Ovo je prvi konkretni projekt udruge Modelne šume Sliv rijeke Mirne, a realizirali smo ga po kanadskom uzoru sljedivosti proizvoda drvenog namještaja i riba, kazala je tajnica udruge Ana Fornažar, dodavši da su se putem ovog projekta udruzi priključili novi članovi.

Za eksperimentalnu fazu su proizvođači dobili besplatno stotinu markica, a tek će se iznaći načina kako će se u budućnosti financirati markice, kazao je predsjednik udruge Slobodan Vugrinec. Audiovizualnu prezentaciju projekta predstavio je voditelj projekta Anton Brenko, s Hrvatskog šumarskog instituta, a uslijedilo je potpisivanje sporazuma o međusobnoj suradnji između proizvođača i udruge Modelna šuma Sliv rijeke Mirne te domjenak.

Proizvođači i proizvodi koji su ušli u sustav sljedivosti proizvoda u Modelnoj šumi jesu: A&Ž Med iz Buzeta, med i pčelinji proizvodi (vlasnica Armanda Sirotić); Gir iz Paladini, crni i bijeli tartufi (Radmila Karlić); Natura iz Buzeta, proizvodi od tartufa (Kvinto Zigante); Obrt Karbun iz Buzeta, drveni ugljen (Damir Pra; Zigante tartufi iz Buja, proizvodi od tartufa (Giancarlo Zigante); Ipša iz Livada, ekstra djevičansko maslinovo ulje (Klaudio Ipša); OPG Dantinjana iz Motovuna, prirodni sok od jabuke (Josip Dantinjana); OPG Flego iz Pazina, ekstra djevičansko maslinovo ulje (Davorka i Bruno Flego). (A.DAGOSTIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter