SMART Parkingom do smanjenja gužvi

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Pulska informatička tvrtka Penta trenutno razvija sustav naplate parkiranja SMART Parking, kojim bi se smanjile prometne gužve, ali i olakšalo vozačima obavljanje svakodnevnih obveza, i to tako da im se omogući rezervacija parkirnog mjesta u centru grada. Doduše, ovo zvuči toliko nevjerojatno za Pulu gdje se parkirno mjesto ne može rezervirati niti kada se ima pretplatničku parkirnu kartu, međutim, direktor Pente Mladen Pamić tvrdi da će vozači na raspolaganju imati takvu uslugu. 

- Vozači će svoje parkirno mjesto rezervirati mobilnom aplikacijom, putem koje će imati uvid u status parkirnih mjesta na željenom parkiralištu. Pritom koristeći unaprijeđene oblike plaćanja, putem gledanja oglasa ili ispunjavanjem anketa te principom plaćanja parkinga po minuti, izjavio je Pamić, dodajući da bi ovaj projekt pridonijelo uštedama pri potrošnji goriva te skratio vrijeme traženja parkinga. 

Istaknuo je da bi se tako smanjila potrošnja fosilnih goriva, što bi pridonijelo smanjenju onečišćenja  očuvanju okoliša. 

Za ovaj je projekt Županijska komora Pula krajem prošle godine Penti uručila HGK vaučer Moj EU projekt, u vrijednosti od deset tisuća kuna, za pripremu projektne dokumentacije na EU natječaj Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja, u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj. 

- Zadovoljstvo nam je istaknuti još jednu u nizu uspješnih suradnji s HGK. Zahvaljujemo na pomoći i potpori koju nam je pružila te na tome što aktivno prati male poduzetnike te ih svojim programima aktivno potiče na daljnji razvoj, zaključio je Pamić. 

Inače, ovo nije prvi inovativni projekt ove informatičke tvrtke. Od osnutka 1990. godine, uz praćenje razvoja suvremene tehnologije, Penta se razvila u jednog od vodećih integratora sustava, koji pruža kvalitetna i društveno korisna rješenja na području automatske identifikacije poput: sustava registracije radnog vremena, sustava za izradu, prodaju i kontrolu karata s nadzorom kretanja vozila u javnom prijevozu putnika, sustava za naplatu i kontrolu upotrebe javnih bicikala, sustava za kontrolu prolaza te naplate i kontrole parkiranja. Pentina tehnička rješenja primijenjena su ne samo u Hrvatskoj, već i u susjednim zemljama poput Slovenije, Srbije, BiH te Makedonije. (G. ROJNIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter