Smanjuje se najviša participacija, ali i naknada putnih troškova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najviši iznos participacije što ga mora platiti pacijent koji nema dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a, a završi u bolnici na operativnom zahvatu ili nekoj drugoj skupoj medicinskoj proceduri, smanjuje se s 3.000 na 2.000 kuna po racunu, odnosno s 90 na 60 posto proracunske osnovice.

Pacijenti koji odlaze na lijecenje ili po ortopedsko pomagalo u zdravstvenu ustanovu koja je od njihovog mjesta boravka udaljena 40-ak kilometara, izgubit ce pravo da im HZZO pokrije troškove puta jer se minimalna kilometraža za koju se HZZO-u može podnijeti racun povecava s dosadašnjih 30 na 50 kilometara.

Ove ce se novosti za pacijente poceti primjenjivati vec od ožujka, a upucene su u saborsku proceduru u okviru izmjena zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Na dobiti ce svakako biti pacijenti koji ne uplacuju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a jer ce u slucaju da ih iznenada zadesi bolest ili se polome na ledu, bolnicki tretman platiti 1.000 kuna ili za trecinu manje nego dosad.

Iako bi ova olakšica pacijente mogla demotivirati na uplatu dopunskog osiguranja, ministar zdravlja Rajko Ostojic tvrdi da nece biti negativnih posljedica.

- Štoviše, ocekujemo povecanje broja dopunskih osiguranika, najavljuje Ostojic. Maksimalni je iznos pojedinacne participacije, kaže, odlucio smanjiti jer se time rasterecuju pacijenti koji višekratno borave u bolnici. Pacijent koji je u godini dana pet puta bio u bolnici svaki put je morao platiti po 3.000 kuna, odnosno ukupno 15.000 kuna, a ovako bi platio 5.000 kuna manje, objašnjava ministar.

Na pomicanju linije udaljenosti zdravstvene ustanove od mjesta boravka za koju je HZZO spreman platiti put s 30 na 50 kilometara, HZZO bi, kaže Ostojic, trebao uštedjeti oko 20 milijuna kuna. Placanja putnih troškova, neovisno o udaljenosti, oslobodena su kao i dosad djeca do 18 godina, bolesnici na hemodijalizi te donori i osobe s ozljedama na radu.

U udrugama pacijenata nisu zadovoljni zbog novog financijskog ogranicenja za pacijente. (Lj. B. MARTINOVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter