Smanjite troškove putovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opca je predodžba da su putovanja skupa i prosjecnom gradaninu uglavnom nedostupna. No, to ne mora biti tako. Ako ste dovoljno pažljivi i prilagodljivi, mogli biste se iznenaditi koliko jeftino možete proci. Dajemo vam nekoliko prijedloga kako smanjiti troškove putovanja.

Budite prilagodljivi oko datuma

Podrazumijeva se da je u nekim razdobljima godine, kao što su ljeto i praznici, skuplje putovati nego u drugima, ali korisno je znati da ne morate pomicati svoje putovanje za nekoliko mjeseci kako biste ostvarili uštedu.

Naime, sobe su cesto skuplje za nocenja s petka na subotu i sa subote na nedjelju. Dakle, vec pomicanjem za jedan dan možete ostvariti uštedu.

Isto vrijedi i za zrakoplovne karte. Niskotarifni prijevoznici jedan dan vam kartu mogu naplatiti 70 eura, a vec sljedeci dan 20 eura. Ako vam taj dan ništa ne znaci, zašto ne iskoristiti priliku.



Putujte u društvu

Zajednicka putovanja više ljudi jeftinija su od pojedinacnog putovanja ili putovanja udvoje. Prva ušteda proizlazi iz jeftinijeg smještaja do kojeg možete doci.

Ako putujete vlakom, na nekim linijama možete koristiti popuste za više putnika, a možda je isplativo i uzeti neciji automobil, s obzirom da se svi troškovi prijevoza dijele na više ljudi. Takoder je znatno isplativije iznajmiti automobil.

Smjestite se u zoni javnog prijevoza

Odlicno je ako možete naci povoljan smještaj u centru grada, no najcešce su dobre prilike ipak malo udaljenije. S obzirom da je u vecim gradovima ionako potrebno kupovati karte za prijevoz, najcešce dnevne, iskoristite to kako biste našli smještaj koji je blizu postaja javnog prijevoza, ali i znacajno jeftiniji od hotela u centru.

Rezervirajte smještaj i prijevoz ranije

Kod planiranja putovanja obicno vrijedi pravilo – što ranije, to jeftinije. Pri rezerviranju smještaja, taj 'zakon' vrijedi iz dva razloga.

Prvi je da neki objekti daju popust na rane rezervacije, a drugi da imate veci izbor. Dobri, a jeftini hoteli brzo se popune, pa ranom rezervacijom jednostavno imate veci izbor.



Pratite akcije

Niskotarifni zracni prijevoznici cesto imaju kratkotrajne akcije kojima dodatno snize cijene svojih karata. Isto se odnosi i na autobusne ili željeznicke prijevoznike, koji takoder znaju imati posebne akcije.

Dakle, kada se odlucite za prijevoznika, pogledajte njihove službene stranice ili ih kontaktirajte kako biste saznali imaju li kakvih aktualnih pogodnosti za putnike.

Posjetite skupe znamenitosti besplatno

Ponekad se ulaznice za odredene znamenitosti skupo placaju, ali u odredene dane ili vrijeme ulaz je besplatan. Ušteda može biti znatna. Tako npr. Vatikanski muzeji ulaz naplacuju 15 eura, ali posljednje nedjelje u mjesecu je ulaz besplatan.

Ako ste u Rimu krajem mjeseca, bila bi šteta posjetiti Vatikanske muzeje npr. u subotu, kada u nedjelju to možete uciniti besplatno.


Podijeli: Facebook Twiter