Smanjit cemo PDV, ali turisticki djelatnici trebaju sniziti cijene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Sa strukovnim turistickim udrugama namjeravamo potpisati sporazum jer necemo omoguciti nižu stopu PDV-a bez obecanja druge strane da ce se cijene spuštati. Efekti spuštanja PDV-a se moraju osjetiti na tržištu te ne smiju završiti u džepovima kompanija ili fizickih osoba koje obavljaju ugostiteljske usluge prehrane i smještaja.

Rezultat smanjenja stope PDV-a je i to da bi zaposlenost u turizmu trebala u najmanju ruku ostati na sadašnjoj razini, ako ne i rasti, a trebalo bi se povecati i ulaganje u kvalitetu te investicijska atraktivnost Hrvatske na dugi rok, kazao je Veljko Ostojic, novi ministar turizma, prilikom prvog službenog obracanja novinarima u srijedu.

Dodao je da se konkretna stopa PDV-a tek razmatra, no da se smanjenje turistickog PDV-a može ocekivati ove godine.

Privatizacija

Na sastanku u Ministarstvu turizma novi je ministar predstavio kljucne projekte na kojima planira raditi, kao i novu ekipu ljudi.

Tako funkciju zamjenika ministra turizma obnaša Dubrovcanin Oleg Valjalo, koji je u ministarstvo stigao nakon 10 godina rada u bankarskom te šest godina rada u turizmu, a tajnik kabineta je Bernard Zenzerovic, dosadašnji procelnik ureda Grada Pule.

Ministar Ostojic je, govoreci o prioritetima u svom radu, na prvo mjesto stavio podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma, kao i izradu strategije razvoja hrvatskog turizma. Ovaj je dokument od iznimne važnosti kao podloga bez koje nece biti moguce povlacenje novca iz fondova EU-a.

Isto tako, jedan od njegovih glavnih zadataka ce biti privatizacija preostalih 15 državnih turistickih tvrtki. One ce se najprije restrukturirati, a tek potom kroz dvije ili tri godine i privatizirati pri cemu ce se za svaku tvrtku definirati pojedinacan model.

- Program privatizacije je u izradi i sigurno je da ce se dogoditi neke promjene u upravljackim strukturama, kazao je Ostojic.

Na naše pitanje što je s programom udruženog oglašavanja te izborom direktora Hrvatske turisticke zajednice, ministar je kazao da su mandati Turistickom vijecu te direktoru HTZ-a Niki Bulicu istekli 22. prosinca, no prema Statutu HTZ-a do izbora novih tijela oni i nadalje obnašaju svoju dužnost.

Izbori u HTZ-u

Isto tako, naglasio da još nema ni plana rada HTZ-a za 2012.

- S Glavnim uredom HTZ-a pripremamo prijedlog programa rada i nadam se da bi trebao biti na dnevnom redu sjednice Turistickog vijeca koncem iduceg tjedna. Dio toga su i modeli udruženog oglašavanja koji bi trebali biti usvojeni na konstituirajucoj sjednici Sabora HTZ-a. Ona ce biti sazvana nakon 20. sijecnja.

Mislim da ce kod modela doci do promjena te cemo poticati turisticki promet iskljucivo u pred i posezoni, kazao je Ostojic te dodao i da ce natjecaj za izbor direktora HTZ-a biti raspisan na jednoj od prvih sjednica novog saziva Turistickog vijeca.

- Mislim da nema smisla da se stari saziv time bavi. Predlagat cu i ponašati se na nacin da ce biti izabran najkvalitetniji kandidat, rekao je ministar ne želeci precizirati ocekuje li promjenu na mjestu direktora, o cemu se u medijima naveliko špekulira.

Natjecaj za celno mjesto HTZ-a se dakle ne može ocekivati prije kraja sijecnja jer treba najprije konstituirati Sabor HTZ-a koji onda izabire i clanove Vijeca. Inace, kao kandidati za ovo mjesto spominjali su se direktor TZ-a Istre Denis Ivoševic te Kristijan Stanicic koji je ove godine iz LRH-a prešao u crikvenicki Jadran.

Nepotrebne suvlasnicke zajednice

Prilikom stupanja na novu dužnost ministar Ostojic je najavio promjene Zakona o turistickom zemljištu. Ovaj je zakon donijet sredinom prošle godine, no do dan-danas s turistickim tvrtkama nije sklopljen ni jedan jedini koncesijski ugovor.

Prijedlog novog ministra je da se temeljno promijeni model za kampove, što znaci da se ne ide u formiranje spornih suvlasnickih zajednica.

- Za mene je od samog pocetka suvlasnicka zajednica bila ne samo sporna nego i nepotrebna, zakljucio je Ostojic.


Podijeli: Facebook Twiter