Smanjili si vijećničke naknade


Laniški vijećnici su na sinoćnjem zasjedanju Općinskog vijeća prihvatili odluku o određivanju troškova za rad vijećnika i članova radnih tijela i time si između ostalog smanjili vijećničku naknadu. Vijećnici kao i predsjednik vijeća kada sudjeluju u radu na sjednici od sada imaju pravo na naknadu troškova za rad u visini od 150 kuna neto po sjednici. Znatno je to rezanje naknada s obzirom su vijećnici do sada imali 400 kuna, a predsjednik vijeća 650 kuna. Ušteda na godišnjoj razini je oko 40.000 kuna.

- Ta sredstva namjeravamo uložiti u nešto što je prioritetnije za lanišku općinu. Želimo dati jasnu poruku da idemo u smjeru razvoja, izjavila je načelnica Roberta Medica.

Uklanjanje opasnih ruševnih zgrada

- Moramo se ponašati sukladno mogućnostima. Opredijelili smo se za racionalizaciju, a prvo to pokazujemo vlastitim primjerom, rekla je predsjednica Općinskog vijeća Irena Šverko te poručila da je obnašanje vijećničke dužnosti čast i obaveza, a ne privilegija.

Prihvaćen je prijedlog proračuna težak 1,62 milijuna kuna koji će se objaviti na web stranici Općine Lanišće. Javna rasprava traje do 1. prosinca. U proračunskom prijedlogu po prvi puta predviđena su sredstva za uklanjanje ruševnih zgrada koje su svojom dotrajalošću opasnost za susjedne građevine, promet ili prolaznike. Među značajnijim projektima su sanacija vodospreme u selu Brgudac i sanacija kapelice na groblju Lanišće.

Novi prostorni plan Lanišća

Teritorijalno najveća i najsiromašnija istarska općina na čijih 144 četvorna kilometra živi svega 329 stanovnika, mogla bi konačno dobiti novu prostorno plansku dokumentaciju s obzirom su vijećnici donijeli i odluku o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Lanišće.

Izmjenama i dopunama PPUO-a Lanišće pristupa se radi usklađenja planskih rješenja s uvjetima koji proizlaze iz Zakona o prostornom uređenju i svim posebnim propisima koji utječu na prostorno planiranje, usklađenja planskih rješenja s Prostornim planom Istarske županije te usklađenja sa prijedlozima i primjedbama građana i nadležnih javnopravnih tijela. Važeći prostorni plan objavljen je 2005. godine od kada su bitno izmijenjeni zakonski i podzakonski propisi. Obuhvat izmjena i dopuna jednak je administrativnom području Općine Lanišće u skladu s najnovijim podacima Državne geodetske uprave. Financijska sredstva za izradu izmjena i dopuna prostorno planske dokumentacije osigurat će Istarska županija. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter