Smanjenje trošarina utrostručilo bi proizvodnju rakije

Mišel Sirotić (Milivoj MIJOŠEK)
Mišel Sirotić (Milivoj MIJOŠEK)

Istarskim konobama širi se miris domaćih žestica, započela je sezona kuhanja rakija od grožđanog dropa na tradicijski način, baš kao što su nekada za vlastite potrebe radili u gotovo svakom seoskom domaćinstvu. Zadnjih pet godina od uvođenja novog Zakona o trošarinama, trendovi su uglavnom isti. Manji proizvođači smanjili su proizvodnju ili odustali od nje, a oni koji su opstali prilagođavaju se zakonskoj regulativi.

U Carinskom uredu Pula prijavljen je 1.194 trošarinski obveznik kao mali proizvođač jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, a od toga pet trošarinskih obveznika je prijavilo proizvodnju veću od 20 litara čistoga alkohola. Novim Zakonom o trošarinama ukinuta su količinska ograničenja za proizvođače izvan sustava odgode. Također, izdana su 24 odobrenja za ovlaštenog držatelja trošarinskog skladišta. Od početka godine obavljeno je 77 nadzora pri kojima je otkriveno 59 prekršaja.

Statistika ukazuje na lagani porast prijavljenih lambika, kotlova za kuhanje rakije. U vrijeme priprema za kuhanje rakije 2010. godine carinarnici bilo prijavljeno 459 kotlova, 2013. godine 1054., lani 1.161, a ove godine 1.194 . Trošarina, odnosno godišnji paušal za svaki kotao zapremine do 100 litara iznosi 100 kuna, a za kotao zapremnine više od 100 litara iznosi 200 kuna. Ako se proizvede više od 20 litara čistog alkohola, odnosno približno 40 litara rakije, mora se platiti još i 53 kune po litri čistog alkohola, odnosno 26,5 kuna za litru rakije s 50 posto alkohola.

Trošarina je ostala ista što je, mišljenja je pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu Milan Antolović, ključan ograničavajući faktor da se proizvodnja autohtonih rakija na tradicionalan način ne utrostruči.

- Kada bi se trošarina smanjila najmanje za 50 posto, odnosno izjednačila sa trošarinama u susjednim zemljama, imali bismo u Istri tri puta veću proizvodnju rakija jer se drop ne bi bacao na otpad, već bi ga ljudi koristili kao sirovinu i proizvodnju vrhunskih rakija koje su prepoznatljive ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi, uvjeren je Antolović.

Drugi segment koji bi dao poticaj povećanju proizvodnje je zaštita četiri vrste domaće rakije. Višegodišnja je inicijativa da se istarsku rakiju (komovicu), medenicu, rudu i bisku koje se u narodu tretiraju kao ljekovite žestice i nazivaju medižijom, zaštiti oznakom izvornosti. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter