Smanjenje rejtinga MOL-u zbog Ine?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mađarske najave o prodaji MOL-ovih dionica Ine, koja s proizvodnjom od 40 tisuća ekvivalenta barela nafte dnevno čini oko 40 posto MOL-ove konsolidirane proizvodnje, MOL-u nisu donijele ništa dobroga. Nakon što je Citigroup, velika američka financijska institucija, prije deset dana zadržao ciljanu cijenu MOL-ove dionice od 15.100 mađarskih forinti, pod uvjetom da ne bude promjena u postojećoj vlasničkoj strukturi Ine, međunarodna agencija Standard & Poor's objavila je da razmatra smanjenje važećeg rejtinga MOL-a za dugoročno zaduživanje "BB+", kao razlog navodeći sukob s hrvatskom Vladom oko strateških pitanja vezanih za hrvatsku Inu.

"Odluka odražava utjecaj na MOL zbog potencijalne prodaje dijela ili cijelog udjela u Ini, kao i utjecaj mogućeg pogoršanja MOL-ova poslovnog okruženja u Hrvatskoj. Ako MOL proda svoj udio, njegova će se izloženost slabom mađarskom gospodarstvu znatno povećati. U takvim okolnostima najvjerojatnije nećemo i dalje držati kreditni rejting MOL-a jednu razinu iznad kreditnog rejtinga Mađarske za dugoročno zaduživanje "BB", upozoravaju MOL u S&P-u. Kako navode, MOL ima 49 posto udjela u Ini, i kontrolira njezinu upravu, a rezultati hrvatske kompanije uključeni su u njegova poslovna izvješća. U zaključku podsjećaju i na to da su hrvatske vlasti izdale međunarodni nalog za uhićenje čelnika MOL-ove uprave Zsolta Hernadija.

Prema nedavnoj procjeni Citigroupa, Ina je izuzetno važna za MOL, jer generira oko 20 posto njegovog operativnog novčanog toka, i čini "važan oslonac za budući rast MOL-a". (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter