Smanjenje financija znači gašenje Giostre

S prošlih izdanja Giostre (J. PREKALJ)
S prošlih izdanja Giostre (J. PREKALJ)

- Smanjenje financijskih sredstava znači gašenje Giostre, manifestacije i društva, odgovorila je Elena Uljančić Vekić, predsjednica udruge Društvo prijatelje Giostre, na novinarsko pitanje što će se dogoditi ako im Turistička zajednica Grada Poreča uskrati dosadašnje financiranje.

Konferenciju za novinare u Zavičajnom muzeju Poreštine ova je udruga sazvala na temu ovogodišnjih aktivnosti udruge uključujući Porečki povijesni festival-Giostru, kao i ulozi udruge u promidžbi porečke kulture i turizma, međutim, na koncu se sve završilo na mogućim problemima s financiranjem. Na primjedbu TZ-a da manifestacija ne generira veći sponzorski novac iz udruge odgovaraju da privlačenje jakog sponzora nadrasta mogućnosti udruge te da bi se do njega trebalo doći sinergijom TZ-a, Grada i udruge, dok na primjedbu da manifestacija ne donosi dodatan broj noćenja kažu da je prilikom održavanje Giostre u rujnu grad pun ljudi te da su tijekom posljednjeg festivala izbrojali 10 tisuća posjetitelja. "Mi generiramo proizvod, stvaramo atrakciju i svake se godine potrudimo imati što bolji program", kaže Uljančić Vekić dodajući da ne mogu utjecati izravno na privlačenje turista.

- Festival i cijeli rad udruge povećava razinu porečke turističke ponude te se uklapa u koncept održivog turizma koji uključuje lokalno građanstvo te autentični doživljaj grada, kaže Sonja Kotur Lovreković.

Udruga koja broji 122 članova održava aktivnosti tijekom cijele godine s ciljem promocije kulturnih vrijednosti i baštine Poreča. U proteklih su godina dana uz brojne probe održali 25 javnih nastupa, pet edukacijskih tečaja o povijesti, društvenom životu i obrtništvu Poreča u 18. stoljeću, zatim radionice vezenja, predenja, ukrašavanja kostima u kojima su sudjelovali djeca i odrasli. Održavaju se tečajevi baroknog i pučkog plesa, baroknih frizura, plesne koreografije etnomuzikologa Darija Marušića, proučava istarska inačica mletačkog narječja, dok je glumačka sekcija inspirirana arhivskim podacima postavila kazališnu predstavu za koju je tekst napisao Gaetano Benčić, kao i dramska predstava "Oštarija poli Franka" u režiji Gorana Prodana. Sekcija mačevaoca prošla je tečaj mačevanja, a aktivna je također dobošarska i konjička sekcija. Članovi udruge sudjelovali su u snimanju popularnog spota Thunderstruck glazbenika Duo Cellos te porečkog spota Happy, gostovali po Istri i Hrvatskoj često i za humanitarne svrhe, pomagali članovima udruge te surađivali s ostalim porečkim udrugama. Cilj im je

Društvo prijatelje Giostre je udruga osnovana lani u ožujku, a ove su godine osnovali trgovačku tvrtku koja će se baviti socijalnim poduzetništvom - nezaposleni, umirovljenici i socijalno ugroženi tijekom zime bi izrađivali suvenire koji bi se prodavali tijekom ljeta. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter