Smanjenje dotacija za 16 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred vijecnicima pazinskog Gradskog vijeca naci ce se prijedlog prvog rebalansa ovogodišnjega gradskog proracuna. U politickom smislu, to je prva konkretna prilika da se stavovi i ciljevi za koje su se pojedine politicke opcije zalagale u predizbornoj kampanji ugrade u operativnu politiku gradske uprave, tim više što u vijecu vecinu sada ima koalicija, opcija koja je, formalno, suprotstavljena onoj koju predstavlja gradonacelnik i koja je potkraj prošle godine usvojila proracun koji se sada mijenja.

Zajedno s proracunom prve izmjene doživjet ce i ovogodišnji programi javnih potreba. No rebalansom ce se uslijed recesijskih okolnosti neke ranije zacrtane želje sada morati svesti u realnije okvire ili ostaviti za bolja vremena. Predloženim rebalansom pazinski se proracun smanjuje za nešto više od devet milijuna kuna: s prvotna 73 pada na 64 milijuna kuna. U prihodovnoj strani proracuna, zacudo, predvida se rast poreznih prihoda u odnosu na planirane od cak 8,4 milijuna kuna, ali se s druge strane planira drastican pad kapitalnih potpora iz državnog i županijskog proracuna, s ocekivanih 26 na svega 10 milijuna kuna. Vece smanjenje medu ocekivanim prihodima, od oko milijun kuna, bilježi se još jedino u stavci prodaje imovine odnosno zemljišta.

Izmjene, u pravilu nagore, su puno cešce u rashodnoj strani predloženog rebalansa. Prilicno je detaljno u velikom broju stavki koje se ticu redovnog funkcioniranja gradske uprave ugradena i mjera štednje, jer se uštipnulo pomalo od skoro svake stavke da bi se u ukupnom zbroju pokrilo smanjenje prihoda. Grad ce tako uštedjeti skoro 1,5 milijuna kuna na materijalnim rashodima, ali najvece smanjenje, od 9,5 milijuna kuna, sasvim razumljivo pretrpjet ce planirane investicije.

Netaknuti ostaju iznosi planirani za vatrogasce i redovan rad djecjeg vrtica, a na školstvu ce se ušparati tristotinjak tisuca. Bitno se smanjuju sredstva za sanaciju i obnovu nekih spomenika kulture. Primjerice, u Kaštel ce se umjesto 400.000 utrošiti samo 100.000 kuna, smanjuju se stavke za crkve u Bermu i Trvižu, ali se povecava stavka za radove na pazinskoj crkvi Sv. Nikole. Skoro trostruko, zahvaljujuci jednoj od rijetkih realiziranih županijskih donacija, uvecava se stavka uredenja kuce za pisce. Najvece smanjenje, od cak 6,3 milijuna kuna, ocekivano bilježi stavka izgradnje sportske dvorane: tu se medu planiranim troškovima ostavlja tek simbolicnih 200.000 kuna za "pripremne radnje".

U skladu s nedavno izmijenjenom odlukom o socijalnoj skrbi sredstva za socijalne potpore povecavaju se za cak 50 posto, ali se drasticno, za 600.000 kuna, "reže" stavka priprema za izgradnju doma umirovljenika.

U stavkama komunalne potrošnje rebalansom se malo povecava iznos za asfaltiranje, ali se za milijun kuna smanjuje uredenje gradskih objekata i površina, dok se za još pola milijuna smanjuje proširenje groblja i izgradnja kapela te za još pola milijuna održavanje zgrada u gradskom vlasništvu. Za dobrih 900.000 kuna povecava se stavka izgradnje kanalizacijskog sustava, za pola milijuna kuna povecava se stavka za otkup zemljišta, a i više je drugih komunalno-infrastrukturnih stavki smanjeno za po nekoliko stotina tisuca kuna.

Pitanje je koliko ce vijecnici na sjednici u srijedu svojim intervencijama moci bitno izmijeniti pojedine proracunske parametre. Tim više što se u nekim prijašnjim raspravama iz redova gradske uprave tražilo da svaki zahtjev za povecanjem neke proracunske stavke bude popracen i ukazivanjem na stavku s koje se potreban iznos može skinuti, a tolike vijecnicke maštovitosti u Pazinu ipak još nismo vidjeli.


Podijeli: Facebook Twiter