Smanjene zatezne kamate

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kamata na kredite gradanima od 1. srpnja nece smjeti biti viša od 12 posto, dok je ranije plafon bio 14 posto. Jednako vrijedi i za zatezne kamate po kreditima gradanima, cija se najviša dopuštena razina takoder spušta s ranijih 14 na 12 posto.

Sve to proizlazi iz odluke Savjeta Hrvatske narodne banke kojom je eskontna stopa HNB-a smanjena s dosadašnjih devet na sedam posto, a onda se, s obzirom na to da ona služi kao baza za odredivanje zateznih, a potom i ugovornih kamatnih stopa, moraju spustiti i najviše dopuštene ugovorne i zatezne kamate i za kredite gradanima i za kredite tvrtkama.

Najviše ugovorne stope oduvijek imaju minusi po tekucim racunima, mahom od 13,5 do 14 posto, što znaci da ce ih sada, zbog ove odluke HNB-a, banke automatski morati spustiti ispod 12 posto! Ugovorna kamata na kredite pravnim osobama po novom ne smije premašivati 22,5 posto, dok je ranije mogla sezati do 25,5 posto. Zatezna kamata kod pravnih osoba pak umjesto ranijih 17 pada na maksimalnih 15 posto.

- S obzirom na trend postupnog opadanja kamatnih stopa na novcanom i kreditnom tržištu, Savjet HNB-a odlucio je smanjiti eskontnu (diskontnu) stopu s devet na sedam posto godišnje. Iako ova stopa nema znacajniji izravni utjecaj na naša novcana kretanja, ovo smanjenje trebalo bi dodatno utjecati na snižavanje kamatnih stopa u odnosima izmedu pravnih osoba i u odnosima izmedu pravnih i fizickih osoba.

Prema Zakonu o obveznim odnosima, eskontna stopa služi za izracun zakonske zatezne kamate, koja se odreduje za svako polugodište iznova, a zakonska zatezna kamata polazna je velicina za odredivanje najviše dopuštene ugovorne kamatne stope.

To znaci da ce, slijedom odluke i odredbi zakona, od 1. srpnja zakonska zatezna kamata u poslovnim odnosima izmedu pravnih osoba biti 15 posto, a u odnosima izmedu pravnih i fizickih osoba 12 posto godišnje te da najviša ugovorna kamatna stopa u poslovima izmedu pravnih osoba može iznositi 22,5 posto, a izmedu pravnih i fizickih osoba 12 posto, piše u priopcenju HNB-a. (A. DRAGOJEVIC MIJATOVIC/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter