Smanjena sredstva fonda za stipendije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da je društvo znanja samo parola kojom se vole razmahivati politicari, pokazuju ovogodišnji podaci o stipendijama. Sredstva Nacionalne zaklade za potporu ucenickom i studentskom standardu, koja tek drugu godinu dodjeljuje stipendije, drasticno su smanjena. U odnosu na lani, kad je isplaceno 789 studentskih stipendija iz proracuna Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, iz netom objavljenog natjecaja vidljivo je da ce do stipendije za akademsku godinu 2011./2012 doci svega 408 studenata.

Iznos stipendije ostao je isti kao lani - 1.000 kuna na mjesec, koji ce se isplacivati kroz deset mjesecnih rata. Cilj Zaklade je poticanje studiranja za deficitarne struke i zanimanja prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pa ce najviše, 338 stipendija, biti dodijeljeno upravo takvim redovitim studentima sveucilišnih i strucnih studija.

Najveci broj, cak 70, namijenjen je buducim lijecnicima, studentima medicine, slijede tehnicke znanosti, gdje ce studenti strojarstva, elektrotehnike i racunarstva dobiti svako po 45 stipendija. Studentima matematike namijenjeno je 40, a za buduce farmaceute 35 stipendija. Studenti anglistike mogu konkurirati za 25, a studenti fizike za 18 stipendija, a ovu stipendiju dobit ce i 15 studenata germanistike.

Pored kategorije za deficitarna zanimanja, stipendije ce se dodijeliti za deset aktivnih kategoriziranih sportaša, stipendije ce dobiti i 50 osoba s invaliditetom te još deset studenata koji su živjeli u domovima socijalne skrbi ili udomiteljskim obiteljima.

Prijave na natjecaj podnose se poštanskom pošiljkom do 20. sijecnja 2012. godine. Sve dodatne informacije o natjecaju, kao i prijavni obrasci, mogu se pronaci na internetskoj stranici zaklade.

Dodatno ce za sljedecu akademsku godinu iz proracuna biti dodijeljeno 2.200 stipendija, isto kao i lani, a obuhvacene su kategorije posebno nadarenih studenata, djece osoba poginulih, umrlih i nestalih u Domovinskom ratu, studenti slabijega imovinskog stanja te studenti poslijediplomskih studija s invaliditetom.

Mjesecni iznos ove stipendije je 500, 700 ili 800 kuna ovisno o tome živi li student kod roditelja, u studentskom domu ili podstanarstvu. Rok za prijavu na ove stipendije je 14. sijecnja 2012. godine. Za razliku od stipendija Zaklade, koja se dobiva tijekom jedne akademske godine, Ministarstvo stipendira tijekom cijelog studijskog programa, uz uvjet da student uredno ispunjava sve obveze. (Maša JERIN)

Studentima u Istri isto kao i lani

Studentima u Istarskoj županiji situacija nije ništa bolja nego lani, kad su stipendije smanjene. U odnosu na 2008., kad je dostignut najveci iznos od 1.300 kuna stipendije i najveci broj stipendista, njih 70, sada stipendija iznosi 1.100 kuna, a dobiva je svega 30 studenata.


Nema stipendija za studente pulskog sveucilišta

Od 789 stipendija samo je 14 studenata iz Istre u prošloj akademskoj godini koristilo stipendije Nacionalne zaklade za potporu ucenickom i studentskom standardu. No, rijec je o studentima koji studiraju izvan Istre, dok na Sveucilištu Jurja Dobrile u Puli niti jedan student nije dobio ovu stipendiju. Vjerojatno je razlog taj što pulsko sveucilište nema studija za deficitarna zanimanja, koje Zaklada potice.

 


Podijeli: Facebook Twiter