Smajil Hamzić: Žena i ja završit ćemo na ulici, nemamo kud

Zgrada u Tršćanskoj iz koje će Hamzići biti deložirani (Arhiva)
Zgrada u Tršćanskoj iz koje će Hamzići biti deložirani (Arhiva)

Prošlo je gotovo godinu dana otkad je Živi zid spriječio deložaciju obitelji Hamzić, Smajila i njegove supruge Izete, iz trošnih zgrada na adresi Tršćanska 42, preko puta Brionke, a sada im prijeti nova. Naime, kako nam je javio Smajil, zakazana je za 1. lipnja u 10 sati a da u međuvremenu nisu uspjeli riješiti niti jedan svoj problem, prvenstveno onaj stambeni.

Bez vode godinu i pol dana

- Na prvoj deložaciji pomogli su nam aktivisti Živog zida, a zvat ćemo ih i ovaj put, ali pitanje je kako će sve proći. Nama su u međuvremenu mnogi obećavali pomoći, prije svega iz Grada Pule, ali ništa od toga se nije dogodilo, rekao nam je Smajil Hamzić.

Kako nam je ispričao, riječ je o deložaciji prema sudskom rješenju, jer OTP banka pokušava osloboditi stare derutne građevine od preostalih stanara da bi mogla dalje s njima raspolagati, a taj postupak traje već godinama. U međuvremenu, neki su stanari samovoljno otišli, ali obitelj Hamzić nema gdje i stoga su ostali i suočili se sa svim problemima koje im je to donijelo. Isključena im, tako, struja 2011. godine, ali im je na intervenciju gradonačelnika i vraćena. Smajil je na sebe preuzeo brojilo i sada redovno plaća struju. No, onda im je isključena i voda, i otad je nemaju već godinu i pol dana.

- Problem je bio što su svi koristili tu vodu, a nije se brojilo moglo odvojiti i staviti na moje ime. Kada je dojavljeno da voda curi čak preko ceste došla je i policija, a potom su nam isključili vodu. Spominjao se neki dug od čak 30 tisuća kuna iako ja taj račun nikada nisam vidio. Supruga i ja se nekako snalazimo, a vodu uzimamo na gradskom groblju, gotovo u dahu priča nam Hamzić.

Upitan što će bude li ovaj put ipak deložiran, pomirljivo kaže da nema izbora i da će on i supruga na ulicu, jer nemaju gdje. Ipak, želi ponoviti da oni nisu bespravni stanari poput mnogih koji su prošli kroz te objekte, već je on legalno uselio 1980. godine po rješenju tadašnjeg poduzeća Istragradnja, čiji je djelatnik bio 33 godine i 7 mjeseci, kako ponosno ističe. Istragradnja je završila u stečaju, a imovina na bubnju te i ovu zgradu i stan u kojem živi obitelj Hamzić sada želi prodati banka, navodno da bi je prodali, a potom bi se te zgrade srušile.

- Obraćali smo se mi i gradskim službenicima za pomoć i svi su bili ljubazni, obećavali nam pomoći, ali ništa, a već je prošla godina dana. Na listi smo za dodjelu gradskog stana i to šesti po redu za dvočlano domaćinstvo, ali pitanje je kada ćemo doći na red. Stvarno smo očajni, kaže nam na kraju Hamzić i dodaje da stanova ima, pa čak su njemu neki nuđeni "ispod stola", da uđe bespravno, ali on, kaže, ne želi tako, želi da jednom u životu može biti siguran da ga neće izbaciti na ulicu. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter