Službeno završio pontifikat pape Benedikta XVI.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pontifikat pape Benedikta XVI. završio je u četvrtak u 20 sati, čime je postao prvi poglavar Katoličke crkve u šest stoljeća koji se odrekao papinske službe, a stolica vrhovnog poglavara katoličkih vjernika ostala upražnjena do novih konklava o čijem početku tek trebaju odlučiti kardinali.

Pontifikat, koji je trajao sedam godina, deset mjeseci i devet dana, službeno je prestao u ljetnoj rezidenciji u Castel Gandolfu kamo je Papa stigao nakon oproštaja s kardinalima, osobljem Vatikana i švicarskom gardom ranije u četvrtak.

Kako je najavljeno, Joseph Ratzinger će se kao "Njegova Svetost Benedikt XVI., papa u miru" povući iz Castel Gandolfa južno od Rima u samostan na vatikanskom brežuljku gdje će živjeti daleko od očiju javnosti.

Papinska služba završila mu je točno u 20 sati kada je Benedikt XVI. skinuo Ribarov prsten, a Švicarska garda povukla se ispred njegovih odaja.

Od toga trenutka pa do izbora novoga pape katedra rimskog biskupa je upražnjena, a kardinali će već u petak početi pripremne sastanke o odluci o početku konklava za izbor novoga poglavara Katoličke crkve.

Benedikt XVI. je u svom posljednjem obraćanju kao Papa mnoštvu okupljenom na Trgu Slobode u četvrtak u Castel Gandolfu poručio da je od sada samo "hodočasnik".

"Više nisam Papa, samo sam hodočasnik", rekao je Benedikt XVI. okupljenima s balkona papinske rezidencije i istaknuo da želi nastaviti raditi za dobro Crkve.

Benedikt XVI. u srijedu je održao svoju posljednju audijenciju na Trgu svetog Petra u Vatikanu pred više od 100 tisuća vjernika istaknuvši da Bog neće dopustiti da njegova lađa potone, usprkos uzburkanim vodama i rekao da će nakon odreknuća i dalje pratiti Crkvu molitvom.

Papa je 11. veljače objavio odluku o odreknuću od službe, obrazloživši to svojim nedostatkom snage za obavljanje dužnosti u današnjem svijetu zahvaćenom dubokim promjenama.

Njegova je odluka izazvala nevjericu, čak i unutar Crkve u kojoj od doba srednjeg vijeka nije bilo dragovoljnog odreknuća od papinske službe. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter