Službeno predstavljen Windows 8

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Microsoft je u utorak službeno predstavio sustav Windows 8, tisucama programera softwarea okupljenim na godišnjoj konferenciji u sjedištu tvrtke u Anaheimu, u Kaliforniji.

Softverski div najavio je da su novi Windowsi dizajnirani tako da promijene svijet racunarstva i nimalo ne lice na Windowse na koje su korisnici navikli, izvijestio je poslovni portal CNNMoney.

Windows 8 ima potpuno novo vizualno sucelje, optimizirano za "touchscreen", zaslone na mobilnim uredajima kao što su iPad i slicna tablet racunala. Rezultat je racunalo koja radi kao vrst hibrida PC-a i medijskih tableta, sa svim funkcijama standardnog PC operativnog sustava, ali s korisnickim doživljajem tableta.

"Windows 8 dizajniran je tako da se prvenstveno koristi na dodir, ali i s mišom i tipkovnicom", rekao je Steven Sinofsky, predsjednik Microsoftova odjela za Windowse. Promjene ne mogu doci dovoljno brzo za Microsoft, jer se Appleov iPad duboko usjeca u prodaju osobnih racunala, aktivirajuci zvona upozorenja za tvrtke poput Microsofta koje se uvelike oslanjaju na kupnju novih osobnih racunala.

Windows 7, koji je na tržištu dvije godine, tek je nedavno zamjenio Microsoftov desetljece stari Windows XP kod brojnih korisnika. Windows 8 pokrenut je u utorak u "preglednom modu" kako bi ga programeri iskušali. Na demonstraciji nije radio savršeno, ali se u ranoj fazi razvoja softvera to cesto dogada.


Podijeli: Facebook Twiter