Službenici i bez kresanja uštedjeli na placama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred labinske gradske vijecnike za desetak ce dana stici prijedlog o smanjenju ovogodišnjeg proracuna za 9,7 milijuna kuna, što je oko sedam posto u odnosu na u ožujku usvojen budžet od 138,6 milijuna kuna, izvijestio je u petak novinare gradonacelnik Tulio Demetlika.

Polugodišnje ostvarenje proracuna iznosi 62,8 milijuna kuna ili 45,3 posto. Zahvaljujuci prenijetom višku iz prošle godine od 2,6 milijuna kuna, Grad je trenutno u plusu za 600 tisuca kuna.

Demetlika je podvukao da se pri krojenju rebalansa posebno pazilo na uštede troškova gradske uprave i onim materijalnim te da stavke poput socijale i zdravstva nisu dirane. Iako je najavljivao i šparanje na placama gradskih službenika, one se nece kresati. Pojasnio je da su tu uštedjeli 960 tisuca kuna ili 5,1 posto jer se primanja nece, kako je bilo planirano, povecati od 1. srpnja. Ta se brojka osim na službenike, odnosi i na vatrogasce te zaposlene u djecjem vrticu.

Najveci rez, od 2,6 milijuna kuna, osjetit ce komunalni odjel: manje novca ide na gradnju parkirališta, javne rasvjete te uredenje zelenih površina.

Sportske udruge mogu racunati na 130 tisuca kuna skromniji kolac, a još 200 tisuca kuna minusa odnosi se na pojedine programe sportskog saveza. Spomenuto je i da ce se dio projekta informatizacije e-Grad realizirat tek iduce godine.

Osvrcuci se na polugodišnje ostvarenje proracuna, gradonacelnik Demetlika istaknuo je da su donekle zadovoljni. Grad je, veli, likvidan i uredno podmiruje proracunske korisnike.

- Najveci podbacaj bilježimo kod prodaje imovine, no za preostale parcele u poduzetnickoj zoni Vinež II natjecaj cemo raspisati kroz mjesec dana. Najviše brine slabija naplata komunalnog doprinosa zbog zastoja u gradnji, ali predstoji realizacija tri stambene zgrade na Katurama te poslovne kod stadiona. Necemo odustati od znacajnih projekata, prvenstveno ne onih koji mogu kandidirati za sredstva iz EU-fondova, kazao je Demetlika. Ranije je izjavio da ce, izostanu li kapitalne pomoci, biti neizbježan treci rebalans u jesen.


Podijeli: Facebook Twiter