Službe spremne za zimske uvjete; gradani, opskrbite se hranom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Sve nadležne službe i tijela spremni su za eventualne otežane okolnosti koje bi mogle nastati zbog zimskih uvjeta, tako da gradani mogu mirno spavati, zakljucio je Vedran Grubišic, dožupan i nacelnik Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije, na sjednici koja je u cetvrtak sazvana radi zadnjih priprema za moguce ekstremne vremenske (ne)prilike koje se najavljuju za vikend.

Istra je dosad bila poštedena snježnih nanosa koji su paralizirali veliki dio Hrvatske i susjedne države, no po prognozama, snijeg bi mogao pasti vec u noci s petka na subotu, zbog cega u stožeru gradanima savjetuju da pripreme zalihe hrane za nekoliko dana u slucaju da dode do znatnijeg pogoršanja vremenskih uvjeta.

Takoder, apelira se na gradane da ne krecu na put ako to nije neophodno, a ako moraju, onda je obvezana zimska oprema za automobil. Grubišic je upozorio gradane da u iducim danima ne parkiraju vozila ispred javnih službi i ustanova da ne bi ometali eventualne hitne intervencije.

Iako dosad nisu imali znacajnih intervencija kao njihove kolege u Dalmaciji, zbog olujne bure posla je bilo i na istarskim prometnicama, najviše zbog uklanjanja porušenih stabala i grana.

Nadležni u Istarskim cestama vele da su spremni za snijeg, ali da uvijek može biti i nenadanih situacija, kao što se dogodilo u Dalmaciji, gdje su nanosi bili viši od tri metra. Tri ekipe s vozilima koje su otišle pružiti pomoc u Splitsko-dalmatinskoj županiji pozvane su da se vrate u Istru da bi bile u pripravnosti za vikend. Ukupno na raspolaganju u Istarskim cestama imaju 21 vozilo za oko 1.800 kilometara cesta.

U Bina-Istri vele da je 80 ljudi spremno za intervencije te da imaju na raspolaganju 12 vozila za posipanje i cišcenje, dakle svakih 13 kilometara po jedno. Kako sada prognoze govore, ne ocekuju veci snijeg, vec više problema s poledicom. Svoju su spremnost opremom i ljudstvom iskazale i sve komunalne službe u deset istarskih gradova.

Ksenija Družetic-Božic, ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu, veli da zbog hladnoce nisu imali pojacanih intervencija.

Iz Lucke kapetanije vele da zbog prognoze koja je došla na vrijeme nisu imali opasnih situacija na moru, tek probleme s nekoliko puknuca vezova barki, stoga su pozvali gradane da obilaze svoje brodice. Nedaleko od pulskog akvatorija spas od lošeg vremena pronašla su ovog tjedna cak 54 strana broda, a još ih je osam-devet usidreno.

Ustanju pripravnosti je i Gorska služba spašavanja kao i 1.756 pripadnika Civilne zaštite i spašavanja u 69 postrojbi diljem Istre koji se mogu mobilizirati u svakom trenutku, na poziv župana, gradonacelnika i nacelnika. U policiji su vec pojacali broj dežurnih ekipa na terenu, što se moglo uociti zadnjih nekoliko dana po vecem broju plavaca na pulskim ulicama.

I svih je sedam vatrogasnih postrojbi opremljeno za ekstremne zimske uvjete te su u svakom trenutku spremne spašavati ljude i imovinu.

U Labinu presušili izvori

Direktor Vodovoda u Labinu Dino Škopac upozorio je na problem suše zbog nedovoljnih kolicina padalina u 2011. godini, svega 600 litara na metar kvadratni.

- Situacija s izvorima je zabrinjavajuca, svijetli žuto svjetlo uoci turisticke sezone. Ne ocekujem mnogo od proljetnih kiša jer one ne mogu znacajno napuniti bunare, kazao je Škopac.

U pulskom Vodovodu vele pak da nemaju problema s kolicinom vode. Zbog niskih temperatura ovih su dana pucali vodomjeri, 800 su prijava imali u pulskom Vodovodu, a 280 poziva gradana u labinskom, zbog cega su gradani ponovno zamoljeni da zaštite vodomjere od hladnoce.

Poplava prijeti Cepickom polju

Uslijed pješcane oluje koja se obrušila na Cepicko polje, više od 21.000 kubnih metara zemlje nataloženo je u kanalskoj mreži. Hrvatske vode naložile su stoga hitno vadenje zemljanog materijala jer bi Cepicko polje moglo poplaviti ako se meteorološke prilike pogoršaju. (Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter