Sluz na ribarskim mrežama

Kočarima mreža puna sluzi (Arhiva)
Kočarima mreža puna sluzi (Arhiva)

Danilo Latin, umaški ribar, javio nam je da već nekoliko dana sluzave tvari u moru onemogućuju ribolov. Sluz se hvata za mreže stajačice, posebno one za ulov listova, pa se riba nikako ne "hvata", što izluđuje ribare koji polažu mreže na sedam milja prema Lignanu ili četiri milja prema Tršćanskom zaljevu i na kraju samo potroše gorivo.

Slično je i s kočarima koji uspijevaju uhvatiti samo male količine muzgavca. Riba kao da se razbježala, a najviše ih zabrinjava što s dna izvlače uginule školjke kanaštrele.

Sumnjaju da se radi o cvjetanju mora uslijed kojeg se sluz spušta na dno i uništava sve organizme koji se sporije kreću. Čudno im je ipak što se sluz nije, kao kod klasičnog cvjetanje mora, prvo pojavila na površini, a potom pala na dno.

Znanstvenice rovinjskog Centra za istraživanje mora Tamara Đakovac i Ljiljana Iveša nisu nam mogle nešto određeno reći o ovoj pojavi dok je ne vide i analiziraju. Podsjetile su da je relativno plitki sjeverni Jadran početkom ljeta bio pun iznenađenja i neuobičajenih pojava. U redovnom istraživanju na 14 postaja, od Rovinja do ušća rijeke Po, sredinom lipnja zabilježena je pojava fitoplanktonske mase koja razvojem prerasta u sluzave nakupine, čijim isplivavanjem na površinu nastaje pojava koju kolokvijalno nazivamo cvjetanje mora.

U CIM-u su ustanovili da je do toga došlo zbog ekstremnih uvjete u moru. Ponajprije, jer je iz rijeke Po u Jadran utjecalo više od sedam tisuća kubika slatke vode po satu. Velike količine slatke vode su raslojile more i ugrozile kretanje morske struje uz zapadnu obalu Istre pa je nastajalo zatvoreno more u najplićem dijelu sjevernog Jadrana. Uz to, na moru su izmjerene ekstremne temperature, 29 stupnjeva prema sredini i 27 ispred Rovinja, pa su nastali svi uvjeti za cvjetanje mora kojeg nije bilo od 2004. godine.

Srećom, krajem lipnja je na našem dijelu mora bilo nekoliko neverina, a dugotrajna bura je rashladila more. Znanstvenici CIM-a će uskoro do voda ispred Umaga kako bi utvrdili o čemu je riječ. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter