"Sluškinje" - o prepletanju podčinjenosti i nadmoći

Martina Biljan, Rade Šerbedžija, Magdalena Vodopija i Jelena Graovac (N. LAZAREVIĆ)
Martina Biljan, Rade Šerbedžija, Magdalena Vodopija i Jelena Graovac (N. LAZAREVIĆ)

Na terasi hotela Riviera danas je održana konferencija za novinare u povodu održavanja kazališne predstave "Sluškinje" Jeana Geneta, u organizaciji Kazališta Ulysses i Udruge Sa(n)jam knjige u Istri.

Predstava "Sluškinje" nastala je u režiji Staše Zurovca i izvedbi osam studentica poslijediplomskog studija Gluma, mediji, kultura u klasi red. prof. Rade Šerbedžije, a održat će se 13. kolovoza u 21 sat u četiri hotelske sobe hotela Riviera. U predstavi igraju Martina Biljan, Dina Dehni Sow, Jelena Graovac, Denis Kirinčić, Valentina Lončarić, Jelena Mesar, Nina Sabo i Marina Stanger, a poseban gost je kontratenor Kristijan Dragović.

Oživio brijunsko otočje

- Ulysses je puno donio Istri, oživio je brijunsko otočje, a i Sajam knjige ima sličan kreativni put. Zbog toga smo krenuli u suradnju, partnerstvo i prijateljsko surađivanje s ovim teatrom. Krenuli smo potiho u srpnju, a naša će se suradnja nastaviti sve do Sajma knjige u prosincu. Naš će sajam tako dobiti i kazališnu dimenziju i dodatnu svježinu, a u narednim mjesecima također zajedno namjeravamo postaviti u Rivieri dramski tekst koji nije pisan za scenu, "Posljednji dani čovječanstva" velikog polemičara Karla Krausa, koji će biti objavljen u izdanju Disputa u prijevodu Seada Muhamedagića. U realizaciji toga projekta sudjelovat će redateljica Lenka Udovički, Mauricio Ferlin i drugi iz ekipe sajma, kazala je Magdalena Vodopija.

Šerbedžija je rekao da mu je posebno drago što surađuju sa Sajmom, te da je predstava "Sluškinje" premijerno izvedena u opatijskom hotelu Imperial.

- Ulysses već neko vrijeme radi razne koprodukcije i suradnje, surađujemo i sa Splitskim ljetom i brojnim kazalištima iz bivše države, a studentski projekti sa studija glume u Rijeci također su dio programa Ulyssesa. Evo, prije dvije godine uprizorili smo i Aristofanove "Ptice", a sada, u ovom divnom ambijentu Riviere, i zanimljivu predstavu "Sluškinje", kazao je Šerbedžija.

Osam glumica u četiri sobe

Dramski tekst, iako nastao prije više od pola stoljeća, poziva na istraživanje kompleksnog odnosa dviju sestara, Claire i Solange i njihove gospodarice. Priča je to o istovremenom prepletanju sukoba i ljubavi, podčinjenosti i nadmoći, a smještena je u četiri hotelske sobe u kojima četiri različita glumačka para izvode jedan te isti tekst, prelazeći iz sobe u sobu. Publika, smještena u sobu zajedno s izvođačicama, dobiva istu, ali opet drugačiju verziju jedne te iste priče. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter