Sluša se dubstep, a pleše punk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Scena je sljedeca: u klubu Marelica dvjestotinjak ljudi, odjekuje snažan ženski vokal, kroz gužvu se probijate do prvog reda i napinjete se da izmedu hrpe gramofona, plejera, miksera i ostale opreme uocite minijaturnu Soom T koja MC-ja na kašeti piva.

Ova škotska vokalistica indijskog porijekla glasom upeterostrucuje svoj stas. U Pulu je stigla u sklopu mini turneje u pratnji jednog clana Balkan's Hi Fi-a. Neumorna i energicna, više od dva sata na bini, od klasicnih MC tehnika do melodicnijih dionica, jednako dobra u svemu, redala je stihove. Oduševljava specificnim glasom koji se ne da oponašati, a jednako dobro zvuci u studiju kao i uživo.

Njezinu karijeru obilježava aktivizam, uostalom tako je i pocela sa samo 15 godina u Glasgowu. Otad je svojom duhovno i politicki angažiranom poezijom ostvarila brojne suradnje i stekla popularnost diljem svijeta, balansirajuci izmedu reggaea, d'n'b-a, junglea duba i dubstepa. U Puli je vec nastupala, i to na prošlogodišnjem Outlook Festivalu na tvrdavi Punta Christo, a našla se i na ovogodišnjem popisu izvodaca, što joj je, kaže oduševljena Pulom i okolicom, samo izlika da dode.

Sama ce reci da je suština njezinih glazbom uoblicenih poruka - istina. Glazbu vidi kao mocnu snagu kojom se mogu prenositi važne poruke, ono što se u školi prešucuje, reci ce iskrena glazba i nezavisni izvodaci, kaže Soom T. Ona pak progovara o korporacijama i mafiji pod krinkom slobodne razmjene, društvenoj, ekološkoj degradaciji, siromaštvu, bijesnim ljudima koji su svojim radom primorani hraniti isti sistem koji ih je porobio.

Marelicom je ponovno dominirao dubstep, koju je setom starijeg do komercijalnog otvorio mladi L Jay, a za nastup Soom T publiku su, koja standardno dolazi nakon ponoci, dubby i roots dubstepom s manje komercijalnim prizvukom pripremili Raul i Teddy-Lee.

Publika u prvim redovima podsjecala je na onu koju možete vidjeti tek na internetskim klipovima, u nekoj zapadnoj zemlji gdje je clubbing stil života. Nakon Soom T i Balkan's Hi Fi-a, za DJ pultom Meniga, za mikrofonom Chakka, a tu je i tijekom cijele veceri Fetti.

Usred seta, spontana premijera. Pulski hip-hop producent i pobjednik prošlogodišnjeg Beat Battlea Vedran Pušic Pushkone predstavio je svoju prvu dubstep pjesmu "Znaš me". Publika reagira dobro. Vecer završava nabrijanim, ili u žargonu "prljavim" dubstepom kad publika pomahnita, hrli na binu, plesom i stage divingom koji se cešce vida na hard core koncertima no ovdašnjim partyjima, ruše DJ pult, grle zvucnike… Soom T zakljucuje da je to cisti dubstep punk.


Podijeli: Facebook Twiter