Slucajno otkriven lijek protiv raka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izraelski znanstvenici slucajno su pronašli lijek za rak. Rijec je o supstanci koja ubija stanice raka, ali pritom ne oštecuje i zdrave stanice što su cinili dosadašnji lijekovi.

Znanstvenici su na miševima testirali lijekove za paralizu koja se pojavljuje nakon moždanoga udara pa su slucajno otkrili da taj lijek može uništiti i stanice tumora.

"Da smo tražili lijek koji bi mogao to napraviti, vjerojatno bi nam trebalo puno vremena. Slucajno smo pronašli Ahilovu petu zlocudna raka", izjavila je prof. Malka Cohen-Armon, voditeljica istraživackog tima sa Sveucilišta Tel Aviv.

Kako je pojasnila, supstanca uništava stanice tumora, ali nije štetna za zdrave stanice. "Sada možemo proizvoditi lijekove koji znatno manje štete nanose oboljelima. Takav lijek može se davati pacijentima i u vecoj kolicini, jer ne postoji strah da ce štetiti zdravim stanicama", istaknula je izraelska znanstvenica.

Izraelski se znanstvenici nadaju da ce lijek biti dostupan kroz pet godina te da ce biti doraden na nacin da ce se njime moci lijeciti razlicite vrste karcinoma.


Podijeli: Facebook Twiter