Slučajni incident ili pokušaj napada na Nikolića?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kabinet predsjednika Srbije potvrdio je da se u noći između petka i subote na autocesti Beograd - Niš dogodio incident tijekom kojeg je časnik MUP-a službenim automobilom nalijetao na kolonu vozila koja su pratila predsjednika Tomislava Nikolića.

Tabloid Kurir kasno u nedjelju objavio je na svojoj stranici tekst s naslovom "Atentat na predsjednika: Časnik MUP-a pokušao ubiti Tomu Nikolića". U članku se citiraju neimenovani izvori  "iz sigurnosnih struktura" i navodi da je "visoki časnik MUP-a Srbije izazvao incident u subotu oko tri sata ujutro jer je u više navrata službenim autom presjekao put koloni vozila koja je pratila Nikolića, a koji je bio u vozilu mercedes".

Dnevnik Blic u međuvremenu je objavio da je u pitanju automobil načelnika Saobraćajne policije Dragiše Simića, ali je njim, navodi se, upravljao Simićev vozač koji, pak, tvrdi "da nije pokušao preteći Nikolićevu kolonu, niti su mu oni na bilo koji način davali znakove da se udalji ili uspori".

Do sada nisu objavljeni detalji incidenta ili pokušaja atentata kao ni zbog čega je javnost o svemu saznala dva dana kasnije. Predsjednik Nikolić izrazio je puno povjerenje u pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova Srbije koji se brinu o njegovoj osobnoj sigurnosti i naveo da vjeruje "da će svi aspekti incidenta biti ispitani do kraja".

Sindikat srpske policije uputio je u ponedjeljak popodne priopćenje u kojem apelira na medije da "prestanu sa senzacionalističkim novinarstvom u cilju podizanja rejtinga i tiraža na štetu Ministarstva unutarnjih poslova". Prema ovom priopćenju, kulminacija hajke prema MUP-u je pisanje o navodnom pokušaju atentata na predsjednika Nikolića. "Smatramo da spinovana, i medijski pospješena, napeta situacija u ovom trenutku pogoduje isključivo onima koji se plaše čvrste ruke nove Vlade u namjeri da se društvo očisti od kriminala i korupcije", navodi se u priopćenju Sindikata srpske policije.

S druge strane, Nezavisni policijski sindikat Srbije, koji postoji kao posebna sindikalna udruga MUP-a,  zatražio je da se hitno poduzmu mjere kojima bi se osujetili paralelni i neformalni lanci zapovijedanja u MUP-u i da se bez odlaganja priopći ime visokog dužnosnika koji je pokušao presjeći kolonu vozila s predsjednikom Srbije. (B. OPRIJAN ILIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter