Slučaj Zdravka Mamića premješten u Osijek

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vrhovnog suda prihvatio je prijedlog glavnog državnog odvjetnika da se optužnica protiv Zdravka Mamića i ostalih, umjesto pred zagrebačkim podigne pred osječkim Županijskim sudom zbog poznanstva optuženih s troje zagrebačkih sudaca, od kojih su dvoje angažirani i u Arbitražnom sudu Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

U rješenju Vrhovnog suda stoji se da je osnovan prijedlog državnog odvjetništva koje je navelo kako iz »javno dostupnih podataka« proizlazi da zagrebački suci Jasna Smiljanić, Ivan Turudić i Ivica Veselić poznaju Zdravka i Zorana Mamića te Damira Vrbanovića.

Osim toga, Veselić je predsjednik, a Jasna Smiljanić sutkinja Arbitražnog suda Hrvatskog nogometnog saveza u kojemu je Mamić prvi dopredsjednik, a Vrbanović izvršni direktor.

»Osim toga suci Jasna Smiljanić i Ivan Turudić su suci Odjela za predmete Uskoka, koji do sada nisu sudjelovali u donošenju odluke vezane za navedeni predmet«, pojašnjava predsjednik Vrhovnog suda.

»Imajući u vidu razloge zbog kojih je Glavni državni odvjetnik predložio vođenje postupka pred Županijskim sudom u Osijeku umjesto pred Županijskim sudom u Zagrebu predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske ocijenio je da su ti razlozi opravdani i u skladu s potrebom da se oktloni i najmanja sumnja u nepristranost sudaca u daljnjem postupanju.

Dinamo navodno oštećen za 116 milijuna kuna

Uskok je, nakon niza istraga, podigao prvu optužnicu protiv čelnika Dinama Zdravka Mamića, kojega u ovom slučaju tereti da je zajedno s bratom Zoranom, bivšim direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetio za nešto manje od 116 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Prvu optužnicu protiv Mamića Uskok je podigao pred Županijskim sudom u Osijeku, umjesto u Zagrebu gdje se vodila istraga. U javnosti se često nagađalo o Mamićevoj povezanosti s nekim zagrebačkim sucima, posebno nakon što mu je omogućeno da uz jamčevinu i mjere opreza istražni zatvor zamijeni obranom sa slobode.

U službenom Uskokovu priopćenju stoji tek da je Vrhovni sud prihvatio prijedlog Državnog odvjetništva te je »umjesto Županijskog suda u Zagrebu, za vođenje postupka u ovom predmetu odredio Županijski sud u Osijeku«.

Kao i prilikom pokretanja istrage u srpnja prošle godine tužiteljstvo Zdravka Mamića i u optužnici tereti da je izvlačeći novac iz Dinama nezakonito zaradio najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana za »nepripadnu korist« od 38,1 milijuna kuna.

Uskok od braće Mamić u ovom slučaju želi oduzeti preko 90 milijuna kuna

Uskok je stoga za braću Mamić predložio »oduzimanje nepripadne imovinske koristi«, dok je za optuženog poreznika podnesen prijedlog za »prošireno oduzimanje imovinske koristi«. Tužiteljstvo nije navelo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljeni u ovom slučaju. Također nije navedeno ni koliko je bio navodni Vrbanovićev 'dio'.

I ova je optužnica rezultat kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, tzv. poreznog Uskoka, oko čijeg je navodnog ukidanja nedavno došlo do nesuglasica između vladajućih stranaka.

Protiv Zdravka Mamića naknadno su pokrenute i nove istrage zbog izvlačenja novca iz Dinama kojega je sa svojim suokrivljenicima navodno oštetio za ukupno više od 270 milijuna kuna.

Nove istrage i ostavka u klubu

Nakon što je Uskok u veljači po treći put proširio istragu zbog izvlačenja novca iz Dinama Mamić je podnio ostavku na dužnost u tom klubu.

I posljednja je istraga pokrenuta na temelju nalaza poreznog Uskoka, a kao i u prethodnima tužiteljstvo sumnja da su se Mamić i ostali organizirali u zločinačko udruženje kako bi zlouporabama u gospodarskom poslovanju preko tvrtaka u inozemstvu izvukli novac od transfera Dinamovih igrača.

Uz bivšeg izvršnog predsjednika Dinama i trećom su Uskokovom istragom, kao i drugom po redu, bili obuhvaćeni njegov brat Zoran, sin Mario, bivši glavni direktor i član uprave Dinama Damir Vrbanović i poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić. Jedini »novi osumnjičenik« koji se nije spominjao u ranijim istragama je menadžer Nikki Vuksan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter