Slučaj "Valentić": Nova epizoda Kukuriku kadroviranja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Branka Valentić, nekadašnja novinarka Vjesnika i dojučerašnja glasnogovornica Hrvatske stranke umirovljenika, nova je ravnateljica Hrvatske izvještajne novinske agencije. Odlučilo je tako Upravno vijeće Hine nakon što je saslušalo šest kandidata. Valentić je prošla uz tri, dok su dva glasa otišla drugim kandidatima.

Za prezentacije programa Valentić je morala odgovarati i na upite vezane uz njen angažman u stranci koja je članica vladajuće koalicije. Predstavnica radnika u Upravnom vijeću Slavica Cvitanić podsjetila ju je na stav Zbora radnika i članak 5. Zakona o Hini prema kojemu "Hina ne smije, faktički ili pravno, doći pod vlasničku ili drugu interesnu kontrolu neke ideološke, političke ili ekonomske skupine". Valentić je podsjetila kako je radila u državnom mediju koji je neslavno završio i kako je prihvatila posao u stranci jer posla u medijima nije bilo. Naglasila je kako je radila za plaću i kako nije dužnosnik stranke.

Predsjednik saborskog odbora za informiranje, informatizaciju i medije, laburist Branko Vukšić mišljenja da je "politika tu odradila svoje".

- To je Kukuriku koalicija koja i dalje kadrovira. Gospođu Valentić ne poznam dovoljno i ne mogu govoriti o njoj, no druga je stvar podjela plijena koja još uvijek traje pa je na red došao HSU. Možda će gospođa Valentić biti najbolja ravnateljica u povijesti Hine, međutim kad su političke podijele plijena u pitanju to uvijek baca tračak sumnje na osobu koja prihvaća takva način igre - kazao nam je Vukšić. 

Goran Beus Richembergh, zastupnik HNS-a, smatra da je stavljanje fokusa na glasnogovornički mandat Branke Valentić prilično pojednostavljen pristup.

- Branka Valentić nije osoba koja nema svoju profesionalnu biografiju i njena referenca nije to što je bila glasnogovornica jedne stranke već valjda sve ono što je radila prije toga. Ona ima iznimno novinarsko iskustvo i vjerujem da je to ono što se i vrednovalo - ističe Beus Richembergh.

Činjenica je međutim da je dobar dio zaposlenika Hine na čelu kuće želio vidjeti dugogodišnjeg urednika u Hini Nenada Bacha.

Dan nakon izbora Branka Valentić veli kako ne vidi razliku između glasnogovornika stranaka i recimo glasnogovornika javnih poduzeća. 

- Jedino mi u cijeloj priči smeta to što je cijelo vrijeme stvarana atmosfera kao da je riječ o internom natječaju. A zakonom je propisano da je natječaj javni. Zato sam se na njega i javila - zaključuje Valentić. (S. PAVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter