Slucaj Valalta: IDS stao u obranu Flega

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Predsjedništvo IDS-a odbacilo je sve neistine i objede koje su posljednjih dana objavljene u tisku o predsjedniku Gradskog vijeca Davorinu Flegu. Dajemo podršku Flegu, koji je za vrijeme socijalizma obavljao najviše funkcije u bivšoj Opcini Rovinj, uvijek casno i moralno. Kad je nakon osam godina politicke neaktivnosti pristupio IDS-u, bili smo na to ponosni", rekao je na konferenciji za novinare u cetvrtak, kojoj je kao dekor prisustvovalo nekoliko vijecnika, predsjednik IDS-a Rovinja Milan Mihovilovic.

Mihovilovic je rekao da se na urbanistickom planu Valalte radi vec dvije godine, a izradivac je zagrebacka tvrtka Urbing, koja je i autor prostornog plana i generalnog urbanistickog plana Rovinja. Podsjetio je da je na prostoru od 950 tisuca kvadrata, koliko zaprema plan, više pravnih i fizickih osoba, cije je pravo da štite svoje interese. Što ce se graditi, rekao je, odredit ce struka prema zakonima koji ureduju urbanizam, dok ce se vlasnici zemljišta morati dogovarati u pravnom ili partnerskom odnosu.

"Elvis Mujacevic štiti svoje interese, što je njegovo legitimno pravo. Imao je i pravo prijaviti bespravnu gradnju te tražiti inspekcijski nadzor Ministarstva graditeljstva. Ne stoje njegove tvrdnje da mu se radi iza leda jer je i sam stranka u postupku. On je svoje zemljište vec nudio na tržištu nekretnina kao podrucje za izgradnju luksuznih vila ili apartmanskog naselja", rekao je Mihovilovic.

IDS protiv tabloidizacije medija

Osvrnuvši se na napise da je direktor Urbinga Darko Martinec prijetio na javnoj raspravi Mujacevicu, Mihovilovic je rekao da to nije cuo, niti je naknadno našao u ovjerenom zapisniku. Po njegovim rijecima, tim su se tvrdnjama služili oporbeni vijecnici Vinko Bujovac i Bruno Poropat, kasnije i rovinjski SDP.

"Ovakvo pisanje pojedinih novinara miriše da postoje nalogodavci pristranog izvještavanja koji ostaju sakriveni, dok bi autor mogao snositi posljedice. Nadam se da ce naši lokalni mediji zadržati objektivno i nepristrano pisanje jer se samo na taj nacin može suprotstaviti berlusconizaciji i tabloidizaciji medija koji su sve prisutniji", zakljucio je Mihovilovic.

Flego je bio konkretniji. Rekavši da su mu klevete u Novom listu i Glasu Istre donijele mnogo štete, kao i njegovoj obitelji, najavio je sudska tužbe protiv listova i novinara.

Flego: Tužit cu izdavace i novinare

"Na napise Roberta Franka i Alda Pokrajca nastavili su se komentar Gorana Prodana i fotomontaža u La kosti, gdje smo prokazani kao masoni. Konzultirao sam se sa strucnjacima za medije koji su našli brojna kršenja Zakona o medijima pa ce uslijediti tužbe protiv Novog lista i Glasa Istre te novinara Roberta Franka i Alda Pokrajca. Tražit cemo kaznenu odgovornost i novcanu odštetu koju cemo dati za proširenje rovinjskog djecjeg vrtica", rekao je Flego.

Dodao je da je ponosan na svoj politicki rad i uspjehe IDS-a u Rovinju, koji iz mandata u mandat ime sve više vijecnika. U Valalti kaže da je zaposlen od 2003., a radi na izgradnji vjetroelektrana. Kaže da nema udjela u Valalti, vec tamo radi za golu placu. Kad je rijec o bespravnoj gradnji u Valalti, kaže da je o tome nešto doznao 28. rujna, kada je gradevinska inspekcija pisano obavijestila gradsku upravu.

"Do tada nisam ništa znao niti sam bio upoznat jer se ne bavim turizmom. U Valalti se nešto kopalo, ali ništa nije asfaltirano, pa je bilo teško utvrditi radi li se o bespravnoj izgradnji. Ako se to i desilo, od toga se ogradujem. Poznato je da se na planu radi od 2008. pa sam sa njime upoznat", zakljucio je Flego.

Na konstataciju novinara da je teško da nije ništa znao o bespravnoj gradnji, Flego je rekao da je njegova kancelarije u Valalti, ali da on onuda samo prolazi te je ponovio da do dopisa gradevinske inspekcije Gradu nije ništa znao.

Na pitanje novinara kako je to promaknulo komunalnim redarima, koji prijavljuju svaku i najmanja sumnjivu gradnju i plasiraju je preko gradskog portala, Mihovilovic je rekao da ni oni nisu ništa znali. "Sada, kada se o tome zna, na pravnoj je državi da sankcionira krivce", dodao je. Na pitanje bi li prijavio bespravnu gradnju u Valalti da je za nju znao Flego je rekao da je vjerojatno da bi.


Podijeli: Facebook Twiter