Slučaj terana još uvijek nije riješen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Činilo se da su izjave o teranu slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana potkraj kolovoza, te reakcije hrvatskog ministra poljoprivrede Davora Romića koji tjedan kasnije, naznačile otvaranje nove epizode u već trogodišnjem slučaju represije spram istarskog terana, ali izgleda da ipak nije tako. Naime, formalno se ništa novog nije dogodilo, nikakav novi postupak nije otvoren niti okončan pri tijelima Europske komisije u Bruxellesu, da bismo imali ikakvog povoda za zaključak da je slučaj terana riješen (ili da bi se doskora mogao riješiti) ili u hrvatsku ili u slovensku ili na obostranu korist.
 
Konačna pobjeda
 
Podsjetimo, slovenski ministar Židan je u dva navrata javno rekao da je "Slovenija blizu konačne pobjede u borbi za teran"; da slovensko stajalište u slučaju terana podržavaju Francuska, Španjolska, Italija, Austrija i Mađarska; da pri tijelima Europske komisije nije u tijeku nikakav službeni postupak kojim bi se tražilo korištenje naziva teran za neko vino iz Hrvatske; da bi prema rješenjima nadležnih tijela Europske komisije hrvatski proizvođači od 30. 
lipnja ove godine trebali sasvim prestati s korištenjem naziva teran za svoja vina; te da će Slovenija na tu zabranu ponovno podsjetiti i Hrvatsku i Europsku komisiju i tražiti da se kršenje odredbi Europske komisije sankcionira.
 
U Hrvatskoj su, na svim razinama, od Ministarstva poljoprivrede pa do predstavnika Istarske županije i istarskih vinara, Židanove izjave doživljene kao provokacija, maltene kao bezobrazna uvreda i laž. Naravno, u javnim se istupima pazilo na izbor riječi, pa je tako tehnički ministar poljoprivrede Davor Romić u svom priopćenju, odnosno odgovoru na Židanove nastupe rekao kako je "razvidno da izjave slovenskog ministra nisu utemeljene". Slično tvrdi i župan Vlater Flego.
 
- Izjava slovenskog ministra Židana da je Slovenija blizu konačne pobjede u borbi za teran je netočna. Svojom izjavom ministar prejudicira odluku Europske komisije. Mi ćemo pod svaku cijenu braniti teran koji je neotuđiv dio istarske i hrvatske stoljetne prirodne, gospodarske i kulturne baštine - poručio je Flego.
 
U županovoj izjavi neizbježno se čita i malo predizborne retorike, no za istarske vinare ovaj je slučaj od egzistencijalne važnosti.
 
Trpimo štete
 
- Teran ovdje postoji oduvijek i naše je pravo da koristimo njegovo ime, a već tri godine naši vinari trpe velike štete zbog bojazni od kažnjavanja. 
Apeliram i dalje na naše nadležne institucije da potaknu Komisiju na hitno rješavanje problema, jer ćemo u protivnom inzistirati na tužbi kako bi dokazali svoje pravo koje nam oduvijek pripada - kazao nam je predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti.
 
Jedan od najvećih istarskih proizvođača terana Franco Cattunar odlučio je, s funkcije predsjednika Saveza poljoprivrednih udruga istarske županije koju obnaša već niz godina, sam pokrenuti inicijativu objedinjavanja svih istarskih snaga u rješavanju "slučaja teran".
 
- Zatražio sam hitan zajednički sastanak istarskog župana, predstavnika županijskog Odjela za poljoprivredu i vinara proizvođača istarskog terana. Unaprijed sam im najavio da ću im napravit cirkus ako ne saslušaju istarske vinare i ne pomognu im na neki konkretniji način nego do sada. Dosad se problem samo prebacivao na druge, pravili smo se "toše", a doma, tu kod nas, nismo radili ništa. Ako treba, neka se ide u Bruxelles i neka se tamo direktno pita gdje smo stali, a ne da ministri preko naših leđa dogovaraju svoje trampe i trguju s nama. Treba jasno definirati što smo dosad napravili i što želimo napraviti. Nitko nas neće ubiti ako kao Istarska županija pošaljemo sami neka pitanja u Bruxelles. Ispali smo iz svih političkih igara i samo se pravimo ludi, i zato želim javno pitati našeg župana, kad već ide na izbore, je li riješio teran, jer i to je nešto za što treba odgovarati biračima. Meni su moj nono 
i moj tata pustili teran, i ja ga ne bih htio izgubiti zbog političkih igara - rekao nam je Franco Cattunar, vidno revoltiran više nečinjenjem domaćih političara nego izjavama slovenskog ministra.
 
Ništa konkretno
 
Službeni predstavnici vlasti u Hrvatskoj, od Ministarstva poljoprivrede do Istarske županije, u svojim su izjavama šturi, rijetko govore o podacima, a češće kroz političke parole, i pozivaju se na načelo "tihe diplomacije", moleći, kao kroz minule tri godine, za povjerenje da će naposljetku riješiti stvar onako kako se očekuje.
 
Kroz nekoliko novijih medijskih obrada teme o teranu moglo se čuti, više u neformalnom nego nekom službenom tonu, da slovenski ministar Židan svoje oštre tonove naspram hrvatskih suparnika u ovoj "borbi" upućuje zato jer je faktički u slabijoj poziciji, jer njegova strana gubi. Naša javnost, međutim, nema nikakvu potvrdu da slovenska strana gubi, a naša dobiva, osim navoda ministra Davora Romića da iz njegovih službenih kontakata s povjerenikom EK za poljoprivredu Philom Hoganom proizlazi da rješavanje pitanja naziva teran napreduje ka konačnom rješenju, te da "Europska komisija iskazuje razumijevanje za važnost koju ovo pitanje ima za Hrvatsku i za hrvatske proizvođače". To još uvijek nije dovoljno konkretno, jer ne znamo kakav se službeni postupak u Bruxellesu vodi o slučaju istarskog terana (Židan javno tvrdi: nikakav!).
 
Kako se i župan Valter Flego referirao na odluku Europske komisije o teranu koja tek treba biti donijeta, upitali smo ga zna li on za neki službeni 
postupak, za koji naša javnost ne zna, na osnovu kojeg bi ta odluka trebala biti donijeta. Spomenuo nam je "zajednički dopis koji su 29. prosinca 2014. godine Istarska županija i Udruga vinogradara i vinara Istre Vinistra uputile Europskoj komisiji, u kojemu izražavaju protivljenje slovenskoj zaštiti naziva teran". Taj je "dopis", međutim, star već dvije godine i dosad službeno ne znamo je li polučio neki službeni proceduralni učinak, jer dopis je ipak dopis, dakle pismo, a pismom se ne pokreću ni tužbe, ni žalbe, ni prigovori, ni revizije. (D. ŠIŠOVOĆ)
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter