Slučaj sv. Franje - aleatorika i jedinstvenost zvuka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednja večer međunarodnog festivala eksperimentalne i improvizirane glazbe – AudioART04, bila je rezervirana za APU – Postmodern Art Ensamble, kolektiv akademski obrazovanih glazbenika i video umjetnika koji su u pulskoj crkvi sv. Franje izveli konceptualnu performativnu partituru "Slučaj svetog Franje".

Postmodern Art Ensemble je od 24. do 26. kolovoza boravio na umjetničkoj rezidenciji u crkvi sv. Franje u Puli. U sklopu rezidencije istraživao je različite principe nenamjernog djelovanja, a cilj istraživanja bilo je kreiranje konceptualne performativne partiture temeljene na neoavangardnoj paradigmi vezanoj za tišinu/prazninu.

Autor koncepta je dirigent Neven Radaković, a ansambl tvore Milan Grbić, Iva Štefančić, Fabio Jurić, Vinka Burić, Hrvoje Štimac, Branko Nikolić, Kaja Farszky, Luka Žužić, Marko Ritoša i Neven Radaković te suradnici Ivan Dobran, Marko Malivuk, Ivan Šugar, Anita Primorac, Nives Sertić, Dejan Štifanić i Davor Sanvincenti.

Atmosfera u crkvi bila je meditativnog karaktera, prigušeno svjetlo i ugodan zvuk različitih konvencionalnih instrumenata i drugih zvučnih objekata vodili su zainteresirani auditorij u pretežito opuštajuću glazbenu ekspediciju koja je sadržavala kulminacije zvuka, glasnoće i improvizacije.

Otvoreni koncept performativne partiture "Slučaj svetog Franje" podrazumijeva svaku eventualnost u zvuku, šumu i pokretu, nedeterminiranog je sadržaja, strukture i morfologije kontinuiteta, a istražuje zvučne objekte i rad sa zvučnim objektima koji su posljedica istraživanja performera u samom trenutku izvedbe.

Izvođači su na kraju glazbenog performansa u potpunom mraku i uz zvukove zvučnih objekata krenuli prema izlazu iz crkve, gdje su nakon trenutaka potpune tišine nagrađeni velikim aplauzom.

APU je jedinstveni umjetnički kolektiv akademski obrazovanih glazbenika, multimedijalnih, konceptualnih i videoumjetnika podrijetlom iz Istre, koji svojim snažnim sinergijskim konceptom stvaranja pokazuju izvedbenu procesualnost koja se nikad ne ponavlja.

Osnovan je 2011. godine u Puli kao izvedbeni produžetak Platforme za audio-vizualna istraživanja. Pod umjetničkim vodstvom Nevena Radakovića kontinuirano djeluje dvije godine i realizirao je niz umjetničkih radionica, rezidencija, edukativnih seminara, audio-vizualnih koncertnih performansa, performansa glazbenog teatra te konceptualnih soundart radova i performansa. (A. PERCAN, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter