Slučaj "Skiper": Oblak i Marfan oslobođeni, Kultereru i Striedingeru 10 godina zatvora

 Ljubica Marfan, Miro Oblak i Stipe Mesić na gradilištu hotela Kempinski 2007. godine (M.  MIJOŠEK)
Ljubica Marfan, Miro Oblak i Stipe Mesić na gradilištu hotela Kempinski 2007. godine (M. MIJOŠEK)

Kako prenose austrijski mediji Miro Oblak i Ljubica Marfan, oslobođeni su u četvrtak na sudu u Klagenfurtu svih optužbi u "Slučaju Skiper" koji je vezan za slučaj gradnje luksuznih hotela, apartmana i golf igrališta na Crvenom Vrhu kraj Savudrije i milijunskog kreditiranja austrijske Hypo Alpe Adria Banke. S druge strane upravo su bivši predsjednik uprave te banke Wolfgang Kulterer i član uprave G?nther Striedinger osuđeni na maksimalnu kaznu zatvora. To je najveća kazna koju su mogli dobiti.
 
Austrijski kurier.at navodi da je Kulterer u jednom od najpikantnijih kaznenih procesa u slučaju Hypo Alpe Adria Banke dobio zatvorsku kaznu od četiri godine i jedan mjesec, dok je Striedinger osuđen na pet godina i osam mjeseci zatvora. Računajući prethodne presude, dobili su maksimalno mogućih deset godina zatvora. Osim toga moraju platiti naknadu štete od 500.000 eura. Presude još nisu pravomoćne. 
 
Slučaj se odnosi na pet kredita koji su odobreni u periodu od 2002. do 2005. godine u visini od 105 milijuna eura. Obojica su osuđena za kredit u visini od 70,3 milijuna eura, dok su u ostala četiri slučaja također oslobođeni. 
 
Prema riječima suca Uwe Dumpelnika dvojica austrijskih bankara odobrili su kredit za projekt Skiper bez osiguranja kredita. To znači da su zlouporabili svoje ovlasti glede imovine banke te su time oštetili tvrtku u kojoj su radili. S druge strane sud je mišljenja da Oblak kao voditelj projekta nije mogao utjecati na dobivanje kredita te da ga je banka u svakom slučaju mogla odbiti.
 
Odvjetnici oba bankara šokirani su presudom te najavljuju žalbe. Odvjetnik Mire Oblaka i Ljubice Marfan, Wolfgang Moringer, također je šokiran presudom i tvrdi da su tada u upravi banke bili i drugi članovi, ali da su samo ova dvojica osuđena. 
 
Inače, istraga je u ovom slučaju počela u Austriji još 2009., a okončana je početkom 2015. Kako navodi jedan istarski portal, istraga se pokrenula nakon prijave Hypo banke kako je u kreditiranju velikog turističkog projekta na Crvenom Vrhu u Savudriji navodno oštećena za 169 milijuna eura. (B. BAN)
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter