Slučaj "Remorker": Šestorica u istražnom zatvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele, uhićeni u akciji Remorker, porekli su na ispitivanju u Uskoku da su sudjelovali u izvlačenju novca iz Hrvatskih autocesta (HAC).

Mirko Batarelo, odvjetnik člana Uprave Viadukta Damira Kezelea, kazao je da je njegov branjenik Uskokovim istražiteljima iznio aktivnu obranu te da će tijekom postupka dokazati da su sve radili po zakonu.

I direktor za financijske poslove Viadukta Ivan Berket porekao je krivnju, kazao je ispred sjedišta Uskoka u Gajevoj ulici njegov odvjetnik Mate Matić.

"Definitivno je sve porekao. Bilo bi se apsurdno sada upuštati u bilo kakve varijante i dokumentaciju koja je u spisu. Onog časa kada uđemo u spis dat ćemo očitovanje i to će biti naša obrana", kazao je Matić.

Kezele i Berket prvi su od petorice jučer uhićenih u akciji Remorker danas prijepodne dovedeni na ispitivanje u USKOK. Oko 12.30 sati u Gajevu je doveden i bivši državni tajnik Zdravko Livaković koji je jučer prvi priveden u Zagrebu, nakon čega su mu u Zadru pretraženi stan i poslovni prostor.

Njegov odvjetnik Nediljko Ivančević i danas je ponovio da će nekada najbliži suradnik ministra Božidara Kalmete iznijeti aktivnu obranu te da je nakon što se njegovo ime godinama povlači po medijima sretan što će dobiti priliku da se sve rasvijetli. Livaković je, kaže, uvjeren u svoju nevinost jer "zna da ništa nije uzeo".

"Kada netko 10 puta kaže da ste muško, teško ćete 11. put reći da ste žensko", prokomentirao je Ivančević. Dodao je i da je njegov branjenik istražiteljima donio opsežnu dokumentaciju, kojom se, među ostalih dokazuje i da su troškovi gradnje cesta koje su se navodile kao primjer korupcije bili manji od ugovorenih.

Očekuje se da će USKOK-ovi istražitelji ispitati i bivšeg čelnika HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepka Bobana te Milivoja Mikulića, još jednog državnog tajnika iz bivšeg Kalmetinog ministarstva.

Prvi osumnjičenici za koje Uskok zatraži istražni zatvor večeras bi trebali trebali dovedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suca Zdenka Posavca.

Osumnjičenike koji su danas dovedeni u USKOK u svom je istražnom iskazu prokazao financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, također uhićen u akciji Remorker. Sapunar je priznao da je Kalmetinim državnim tajnicima predavao novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. Iz HAC-a je na taj način navodno izvučeno 38 milijuna kuna, a do tog su saznanja istražitelji došli nakon što su otkrili da je na isti način preko tvrtke Remorker iz Hrvatske gospodarske komore izvučeno 32 milijuna kuna. (Hina)

USKOK: Nalog o provođenju istrage protiv osmorice osumnjičenika

Nakon što su danas u sjedištu USKOK-a ispitani osumnjičenici u "slučaju Remorker", USKOK je izvijestio da je protiv osmorice hrvatskih državljana donio nalog o provođenju istrage zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zloporaba položaja i ovlasti te primanja i davanja mita.

Iz obavijesti koju je USKOK objavio na službenoj internetskoj stranici, iako nisu navedena imena, jasno je da je u istrazi prvoosumnjičen bivši državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković. Drugoosumnjičen je njegov kolega iz Ministarstva i Uprave HAC-a državni tajnik Milivoj Mikulić, a treći je bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca.

Prije Premilovca, kao petoosumnjičenog, u istražnom se zahtjevu spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, koji je u ispitivanju na USKOK-u porekao krivnju.

Iako ne navode funkcije ostalih, jasno je da su istragom obuhvaćeni i direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele. Nakon što su prijepodne dovedeni na ispitivanje u USKOK, i oni su po tvrdnjama njihovih odvjetnika porekli da su sudjelovali u izvlačenju novca iz HAC-a i najavili aktivnu obranu.

Neslužbeno se doznaje da je osmoosumnjičeni direktor tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić, koji je danas navodno sam došao u Zagreb nakon što su ga na razgovor pozvali USKOK-ovi istražitelji.

Jednomjesečni istražni zatvor

Šestorici osumnjičenika u slučaju Remorker određen je večeras jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke i dokaze u istrazi o izvlačenju novca iz Hrvatskih autocesta (HAC).

Sljedećih mjesec dana u Remetincu će odlukom suca istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdenka Posavca biti "smješteni" bivši državni tajnici HDZ-ovog ministra Božidara Kalmete - Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić, bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele te direktor tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić.

S obzirom na to da je u ovoj istrazi ranije zatvoren bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, od osmero osumnjičenih izvan rešetaka će ostati jedino vlasnik češke tvrtke Remorker International Igor Premilovac koji je slobodu "kupio" priznanjem da je preko njegovog poduzeća izvlačen novac iz HAC-a, ali i Hrvatske gospodarske komore. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter