Slučaj Puris: Osporava se potraživanje Hypa

Čupković: Zaposlili smo 12 novih radnika (P. FABIJAN)
Čupković: Zaposlili smo 12 novih radnika (P. FABIJAN)

- Vjerovnici Purisa prihvatili su moje izvješće da se Hypu iz Klagenfurta ospori potraživanje od 61,25 milijuna kuna kojim je ta banka kreditirala pazinskog mesoprerađivača u stečaju. Svoj zahtjev baziram na odnosu ta dva subjekta u kojem je banka bila jedan od vlasnika Purisa, pa se pozajmljivanje novca u ovom slučaju tretira kao dokapitalizacija. To znači da austrijski Hypo nije vjerovnik stečajne mase već jedan od vlasnika tvrtke u stečaju i da je njegova tražbina nižeg isplatnog reda, izjavio nam je stečajni upravitelj Purisa d.d. Zdravko Čupković nakon ovotjednog, drugog ročišta održanog na riječkom Trgovačkom sudu, a kada su ispitane zakašnjele tražbine. Komentirao nam je da vjerojatno neće stati na tome već da će na sudu morati to dokazati.

- Na drugom ročištu pristiglo je 17 prijava. Tri sam osporio, a pored Hypa, osporio sam i potraživanja dvije zagrebačke tvrtke koje su potraživale 280 tisuća kuna. Prihvatio sam 14 prijavljenih tražbina ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna. Među njima je desetak tvrtki i HZMO, iznio nam je stečajni upravitelj zaključke s ročišta u slučaju stečaja Purisa. Najavljujući buduće aktivnosti rekao je da Puris nastavlja s poslovanjem te da su nedavno zaposlili 12 novih radnika radi potrebe klaonice te da sada ukupno broje njih 187.

- Upravo je istekao rok za predaju ponuda radi kupnje nekih naših nekretnina, ali nismo primili niti jednu ponudu. Tada smo pokušali prodati nekretnine kojima se ne koristimo, među kojima su i apartmani u Premanturi. Istovremeno pregovaramo s nekoliko potencijalnih strateških kupaca radi preuzimanja Purisa, kaže stečajni upravitelj.

Stečaj je pokrenut 5. rujna kada je Gavrilović izgubio vlasništvo nad Purisom zbog ne plaćanja kredita Hypo banci koja mu je prodala Puris za jedan euro pod uvjetom da otplati više od 100 milijuna kuna kredita. (P. GREGOROVIĆ)

CIJELI TEKST U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter