Slučaj Pukanić: Đuroviću manja kazna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slobodanu Đuroviću, osuđenom da je bio veza atentatora na novinara Ivu Pukanića sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je za ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura, Vrhovni je sud smanjio kaznu s 25 na 23 godine zatvora, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu koji je u ovom slučaju 2010. donio prvostupanjsku presudu.

Đurović je jedini okrivljenik za Pukanićevo ubojstvo čiju je žalbu Vrhovni sud djelomično uvažio i umanjio mu kaznu, dok su presude ostalim pripadnicima kriminalne skupine ostale nepromijenjene.

Organizatoru skupine Robertu Mataniću tako je presuda od 35 godina zatvora postala pravomoćna, a neposrednom izvršitelju Željku Milovanoviću ostaje 40-godišnja zatvorska kazna zbog aktiviranja eksplozivne naprave koja je ubila Pukanića i njegovog suradnika Niku Franjića na parkiralištu tjednika "Nacional" u središtu Zagreba 23. listopada 2008.

Bojanu Guduriću, osuđenom da je Pukanića trebao ubiti hicem iz snajperske puške ako eksploziv zataji, potvrđena je kazna od 33 godine zatvora.

Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju 16-godišnje kazne pravomoćne su od prošlog srpnja, kada je Vrhovni sud za ukupno 15 godina povisio prvostupanjske kazne Đuroviću, Guduriću i Robertu Mataniću.

Četvorica optuženika osuđenih na više od 20 godina zatvora iskoristili su mogućnost još jedne žalbe o kojima je Vrhovi sud odlučivao sredinom siječnja. Tada je djelomično prihvatio Đurovićevu žalbu i smanjio mu kaznu zbog "poticanja na udruživanje za počinjenje kaznenog djela", ali je nepromijenjenom ostavio kaznu za poticanje na ubojstvo iz koristoljublja. 

U konačnici Đurović je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 23 godine, umjesto ranije kazne od 25 godina.

Njegovi branitelji nezadovoljni su pravomoćnom presudom jer smatraju da je na Đurovićevu štetu počinjen niz propusta i povreda zakona. "Radi se o toliko grubim propustima koji postavljaju nove standarde po kojima svatko može biti pravomoćno presuđen za bilo koji zločin", kazao je Hini jedan od njegovih odvjetnika Krešimir Vilajtović. 

Osim na visinu kazni, Đurovićevi odvjetnici u djelomićno prihvaćenoj žalbi naveli su da je Vrhovni sud, donoseći drugostupanjsku presudu, počinio bitne povrede odredaba Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku te pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje.

Obrana ostalih optuženika pokušavala je pobiti i tvrdnje da je rezervna opcija bila ubojstvo snajperskom puškom s kojom je Gudurić vrebao s krova u blizini sjedišta tjednika Nacional. No sve te tvrdnje odbijene su kao neosnovani.

Za Pukanićevo ubojstvo paralelno se suđenje vodi i u Beogradu gdje su na optuženičkoj klupi Sreten Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter