Slucaj Mirna: Osumnjicen i Antolovic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrhovni sud RH odbio je žalbe Miroslava Kutle i Ivana Majica, koji su tražili da se istraga protiv njih zbog navodnih malverzacija tijekom privatizacije rovinjske Mirne obustavi radi zastare kaznenog progona. Naime, na Županijskom sudu Zagrebu u tijeku je istraga o kojoj je rješenje nakon više izmjena doneseno još u srpnju 2009. godine.

No, istraga je ocito zapela jer su se Kutle i Majic žalili Vrhovnom sudu. Zanimljivo je da je istim rješenjem o provodenju istrage zbog privatizacije rovinjske Mirne obuhvacen i aktualni procelnik Odjela za poljoprivredu u Istarskoj županiji Milan Antolovic.

Istragom je bio obuhvacen i nekadašnji predsjednik Uprave Mirne Žarko Šarar, ali je u meduvremenu utvrdeno da je za kaznena djela za koja se sumnjicio nastupila zastara kaznenog progona. Zastara je nastupila i za progon Dražena Mandica, direktora Partner invest tradea kojeg je osnovao Kutlin Globus holding d.o.o. kojemu je na celu bio Ivan Majic.

Bivšeg predsjednika Uprave Mirne Žarka Šarara sumnjicilo se da je na Kutlin i Mandicev zahtjev 1996. godine u Istarskoj banci podigao kredit od 2,8 milijuna kuna, a tim su novcem trebali biti isplaceni mali dionicari da bi se njihove dionice prenijele na Partner invest trade iz sastava Globus grupe. Novac je doznacen na racun Dione d.d. u Istarskoj banci te je zatim isplacen malim dionicarima. Buduci da je dugovanje Mirne d.d. prema Istarskoj banci podmireno u postupku sanacije te tvrtke, firmi iz Globus grupe pribavljena je nezakonita dobit od 2,8 milijuna kuna. Iako je progon za Šarara pao u zastaru, istražni zahtjev u tom je dijelu ostao na snazi za Miroslava Kutlu kojeg se tereti da je poticao Šarara da grubo prekrši pravila poslovanja.

Ivana Majica se sumnjici da je izmedu sijecnja i travnja 1997. godine kao direktor Globus holdinga na Kutlino traženje neosnovano uvecao potraživanja te tvrtke prema Mirni. Majic je 24. travnja 1997. potpisao Ugovor o prijenosu dionica izmedu HFP-a i holdinga cime je podmireno ukupno prikazano i neosnovano uvecano dugovanje Mirne. Na taj je nacin Globus holding nezakonito zaradio još 3.420.700 kuna.



Aktualnog županijskog procelnika za poljoprivredu Milana Antolovica, tadašnjeg clana Nadzornog odbora Mirne i vršitelja dužnosti direktora Mirne, tereti se da je sukladno dogovoru, a na traženje Miroslava Kutle, zajedno s Gojkom Marušicem, predsjednikom NO-a Mirne i Ivanom Majicem, direktorom Globus holdinga, od 24. sijecnja do 24. travnja 1997. godine u Rovinju i Zagrebu neosnovano uvecao potraživanja Globus holdinga prema Mirni u postupku sanacije društva Mirna. (M. KOŠTA, A. RAJIC-KNEŽEVIC)

CJELOVITI TEKST MOŽETE PROCITATI U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter