Slučaj McCann: Mnoštvo odgovora na apel policije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanska je policija primila više od 300 telefonskih poziva i 170 e-mailova u odgovoru na apel upućen u BBC-ovoj emisiji "Crimewatch" u ponedjeljak navečer u vezi s prepoznavanjem fotorobota muškarca kojeg sumnjiči za upletenost u nestanak djevojčice Madeleine McCann.

Britanska policija koja vodi globalnu potragu za Madeleine McCann, britanskom djevojčicom koja je nestala 2007., objavila je u nedjelju da ima novu verziju događaja koji okružuju njezinu navodnu otmicu. McCann je u dobi od tri godine nestala iz sobe u portugalskom odmaralištu Praia da Luz. Bilo je to u svibnju 2007., a njezini su roditelju u to vrijeme s prijateljima večerali u obližnjem restoranu. Nestanak djevojčice potaknuo je potragu koja je dugo privlačila zanimanje medija.

U priopćenju što ga je u nedjelju izdala britanska policija kaže se da postoji plan objavljivanja niza računalnih fotorobota osoba koje se traže radi ispitivanja. Policija je najavila da će putem televizije pozvati ljude da pruže informacije o tom slučaju.

- Svrha poziva jest identifikacija tih muškaraca da bismo eliminirali viđene, a nedužne, odnosno da bismo ustanovili jesu li ikako povezani sa slučajem, piše se u priopćenju britanske policije. "Rekonstrukcija vremenskog slijeda događaja koju smo sada napravili daje novu važnost nekim situacijama i kretanju ljudi".

Prvi javni apel policija je uputila u ponedjeljak navečer u gledanoj emisiji BBC-ja "Crimewatch" u kojoj je Scotland Yard naveo da nestanak Madeleine McCann ima znakove "unaprijed planirane otmice".

U emisiji je prikazana detaljna rekonstrukcija događaja oko djevojčičina nestanka u trajanju od 25 minuta i ona će se tijekom ovog tjedna prikazati na televizijama u Irskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj jer se velik broj turista iz tih zemalja u tom vremenu nalazio u portugalskom odmaralištu Praia da Luz.

Nakon emisije primljeno je 300 poziva i 170 e-mailova raznih svjedoka, a mnogi od njih, kako kaže policija, dosad se nisu javljali u istrazi.

Policija je zasad fokusirana na muškarca čiji je fotorobt objavila i koji je viđen kako nosi plavokoso dijete, staro tri ili četiri godine, odjeveno u pidžamu u blizini apartmana McCannovih. Moguće je, kaže Redwood, da je to bila Madeleine, ali je moguće i da postoji sasvim nedužno objašnjenje.

Britanska policija objavila je i da istražuje poveznice s provalama i lažnim prikupljanjem milodara u tom kraju. Broj provala u tom odmaralištu povećan je četiri puta između siječnja i svibnja 2007. i jedan od mogućih scenarija jest da je Madeleine iznenadila provalnika. Istražitelj britanske policije Andy Redwood kazao je da su svjedoci vidjeli izvjestan broj muškaraca sumnjiva ponašanja u području i moguće je da su se bavili izviđanjem.

Roditelji nestale djevojčice Kate i Garry također su sudjelovali u emisiji i rekli da su "puni nade i optimizma" nakon nove rekonstrukcije događaja i novog apela svjedocima.

Portugalska policija zatvorila je svoju istragu o nestanku Madeleine McCann 2008. bez ikakvih konkretnih rezultata, ali je Scotland Yard 2011. krenuo u reviziju slučaja i 2013. odlučio ponovo otvoriti istragu na temelju novih informacija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter