Slučaj Maškarin: Ukinuta presuda dr. Popoviću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijeće Županijskog suda u Rijeci ukinulo je presudu Općinskog suda kojom je umirovljeni riječki liječnik Branko Popović u rujnu prošle godine osuđen na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije zbog nesavjesnog liječenja. Popovića se teretilo za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, da je iz nehaja kao doktor medicine obavljajući svoju djelatnost primijenio nepodoban način liječenja i uslijed čega je prouzročio teške tjelesne ozljede oštećeniku Miroslavu Maškarinu, tada 21-godišnjem mladiću s Raba koji je nakon rutinske operacije slijepog crijeva u KBC-u  završio s amputacijom lijeve potkoljenice.

Glasnogovornica Općinskog suda sutkinja Sandra Juranović potvrdila je da se cjelokupni sudski spis vratio na Općinski sud gdje će se Popoviću ponovo suditi, ali je i pojasnila temeljne odrednice i razloge  zbog čega je Vijeće Županijskog suda vratilo na ponovno suđenje.

"Županijski sud  u obrazloženju navodi da sudsko vijeće Općinskog suda nije dovoljno pažljivo utvrdilo sve okolnosti pod kojima je i na koji  način se odvijao operativni zahvat", kazala je Juranović. Niti  temeljem iskaza svjedoka, a niti nalazima dvaju medicinskih vještačenja, nisu dovoljno utvrđene objektivne okolnosti kako bi se  uopće i mogla utvrditi  gruba povreda profesionalnih dužnosti u subjektivnom smislu. Kako se odvijala operacija nije precizno utvrđeno, a o tome ovisi procjena stupnja krivnje, konkretno za optuženog doktora Popovića. Županijski sud dao je uputu da se u ponovljenom postupku ponovo izvedu svi dokazi, a posebno  još jednom ispitaju medicinski vještaci iz Zagreba i Osijeka, naglasila je Juranović osnovne  zamjerke prvostupanjske presude. 

Miroslav Maškarin nam je rekao da ga je odvjetnica izvjestila da je ukinuta presuda dr. Branku Popoviću. 

– Mi tu presudu nismo još dobili i vidjeli i zato je neupitno bilo što komentirati. Ovdje u Zagrebu živim s djevojkom. Ispite polažem kako stignem... Dobro se osjećam, naravno koliko je to moguće s obzirom na okolnosti i vjerujem da će pravda pobijediti, rekao je Maškarin.

Tijekom ovog sudskog postupka zatražena su dva nezavisna mišljenja stručnjaka, i to iz Zagreba i Osijeka, koji su utvrdili da je pri operaciji počinjena pogreška, a u obzir je uzeto i mišljenje splitskoga tima, koji je pak u postupku građanske parnice ustanovio da se radi o komplikaciji pri operaciji te da je pogreška učinjena u postoperativnom liječenju. (B. ŠKORIĆ, S. KLEVA/NL)


Podijeli: Facebook Twiter