Slučaj "Maškarin": Ponovno suđenje dr. Popoviću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Liječnik Branko Popović na početku ponovljenog suđenja u slučaju Miroslava Maškarina, kojemu je 2006. godine nakon operacije slijepog crijeva amputirana potkoljenica, izjavio je danas na Općinskome sudu u Rijeci da se ne smatra krivim.

Popović je okrivljen za kazneno djelo protiv zdravlja ljudi jer je, po optužnici, iz nehaja primijenio neodgovarajući način liječenja na Miroslavu Maškarinu pa mu je u riječkome KBC-u nakon operacije slijepog crijeva morala biti amputirana potkoljenica.

Danas je rekao da se ne smatra krivim, jer nije primijenio pogrešnu metodu niti prekršio pravila struke.

Lani je ukinuta prvostupanjska presuda kojom je Popović osuđen na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. U toj je presudi stajalo da je Popović 2006. tijekom operacije slijepog crijeva primijenio neodgovarajući način liječenja i prouzročio Miroslavu Maškarinu teške ozljede.

Podsjetimo, mladić s Raba podvrgnut je rutinskoj operaciji slijepog crijeva, ali mu je poslije amputirana lijeva potkoljenica.

U obrazloženju ukinute presude, o čemu je odlučio riječki Županijski sud, među ostalim, bilo je navedeno da sudsko vijeće Općinskoga suda nije dovoljno pažljivo utvrdilo sve okolnosti u kojima je i kako tekao operativni zahvat.

Sud je dao uputu da se u ponovljenom postupku ponovno izvedu svi dokazi, primjerice da se još jedanput ispitaju medicinski vještaci iz Zagreba i Osijeka. Suđenje će se nastaviti u rujnu ove godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter