Slučaj Maškarin: Odvjetnici odbili nagodbu KBC-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno su sudski vještaci Medicinskog fakulteta Sveučilišta iz Zagreba riječkom sudu dostavili nalaz i mišljenje glede stupnja ozljeda Miroslava Maškarina.

Zagrebački vještaci, između ostaloga, utvrdili su da je kod mladog Rabljanina koji je 10. srpnja 2006. godine bio podvrgnut operaciji slijepog crijeva i u konačnici ostao bez lijeve noge u visini bedra, smanjena životna aktivnost od 85 posto.

U svom nalazu i mišljenju vještaci su ustanovili da su posljedice operacije prouzročile i druge brojne "stavke" koje su podložne isplati nematerijalne štete. Taksativno se navodi da je Maškarin pretrpio strah i imao je velike bolove te da mu je potrebna stalna kućna njega u trajanju od dva sata dnevno.

Obitelj Maškarin zatražila je putem svojih punomoćnika odštetu od 13,7 milijuna kuna, a tuženici - riječki KBC i Republika Hrvatska - ponudili su nagodbu u visini od gotovo 2,5 milijuna.

U očekivanju nastavka parnice u vezi utvrđivanja visine štete, odvjetnik riječkoga KBC-a Goran Gatara predložio je sudu da u izvanparničnom postupku donese rješenje o osnivanju sudskog pologa. Ponudili su točno 2,46 milijuna kuna, upravo onoliko koliko su ponudili u nagodbi, a koji je Vlada odobrila riječkom KBC-u za isplatu.

Ročište je održano u riječkom Općinskom sudu pred sutkinjom Vasilijom Perić, ali Maškarinovi punomoćnici nisu u prvi mah prihvatili osnivanje sudskog pologa držeći da je on uvjetovan nagodbom i da su ga voljni prihvatiti samo kao nesporni dio odštetnog zahtjeva.

Odvjetnik Gatara obrazložio je da sudski polog nije ničim uvjetovan, pa niti nagodbom, a Maškarinovi punomoćnici su u konačnici ipak prihvatili mogućnost da sud donese konačno rješenje. Ovih dana očekuje se pisani otpravak rješenja. Po pozitivnim zakonskim propisima, ako je u parnici neizvjestan vjerovnik moguće je da se do konačnog ishoda parnice donese rješenje o osnivanju sudskog pologa. KBC je predložio osnivanje sudskog pologa upravo zbog kamata, koje se na kraju spora ne obračunavaju ako je donijeto rješenje o sudskom pologu i ako je on uplaćen. (B. ŠKORIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter