Slučaj Ljubljanske banke seli u Basel?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski i slovenski financijski stručnjaci Zdravko Rogić i Franc Arhar, zaduženi za prijedlog rješenja problema Ljubljanske banke, na svom današnjem trećem sastanku na Bledu dogovorili su da će vladama u Zagrebu i Ljubljani predložiti da se zajedničkim pismom za pomoć u rješavanju tog problema obrate Banci za međunarodna poravnanja u Baselu (BIS). Dakle, prihvatili su ono što je hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić predložila uoči bledskog sastanka, dok je glavni slovenski zahtjev - da Hrvatska mora povući punomoći za tužbe hrvatskih banaka protiv Ljubljanske banke - ostao neuslišan.

Naime, Rogić i Arhar zaključili su da Hrvatska ne treba povlačiti punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke, jer te punomoći ne mogu biti prepreka nastavku pregovora o problemu devizne štednje Ljubljanske banke.

Zanimljivo je da je na prošlom njihovom sastanku u Zagrebu Rogić rekao da će hrvatske tužbe protiv Ljubljanske banke, kada se pronađe rješenje spora, postati bespredmetne, dok je na sastanku na Bledu takvo objašnjenje prihvatio i Arhar, koji je rekao da tužbe, koje nisu od jučer i jedna seže u 1995. godinu, same po sebi ne mogu biti prepreka nastavku procesa rješavanja ovog problema.

Nakon što svojim vladama predlože obraćanje BIS-u, Rogić i Arhar spremni su zajedno otići u Basel i posjetiti BIS, da bi se s vodstvom te institucije dogovorili o novom krugu pregovora, na kojem moraju sudjelovati i sve ostale nasljednice bivše Jugoslavije, u skladu s ugovorom o sukcesiji iz 2001. godine. Pregovori o Ljubljanskoj banci pred BIS-om već su vođeni početkom prošlog desetljeća, ali su okončani neuspjehom.

Dogovor o nastavku pregovora trebao bi značiti korak prema smirivanju novih napetosti između Zagreba i Ljubljane, iako je još upitno hoće li to zadovoljiti slovensku stranu koja je uoči bledskog sastanka ultimativno zahtijevala povlačenje hrvatskih tužbi protiv Ljubljanske banke, jer je samo u tom slučaju Slovenija spremna započeti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Štoviše, šef slovenske diplomacije Karl Erjavec poručio je uoči sastanka stručnjaka da pregovori u okviru BIS-a podrazumijevaju zaustavljanje procesa pred hrvatskim sudovima, dok hrvatska šefica diplomacije još tvrdi da to pitanje nema nikakve veze s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora. (D. ROMAC)


Podijeli: Facebook Twiter