Slučaj Kuzmanić: Ne umire se od straha ili od tuge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstojnika Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. Alana Bosnara zamolili smo za stručno obrazloženje uzroka smrti kontraverznog Puljanina, Joška Kuzmanića nakon službenog priopćenja da je umro uslijed psihičke traume. Tim više što u dugogodišnjoj novinarskoj praksi nismo imali priliku izvješćivati da je nečiju smrt prouzročila psihička trauma. Na razgovor smo se odlučili i zbog činjenice što je patolog iz Pule, dr. Ilija Kučinar, koji je obavio obdukciju, bio krajnje zagonetan kada smo ga upitali što je prethodilo zastoju srca, odnosno tvrdnji da je riječ o psihičkoj traumi.

- Ja vam ne mogu ništa reći. Radi se o dokaznim radnjama. Jednostavno ne smijem davati nikakve izjave, rekao je dr. Kučinar.

Dramatični događaj

Kada se navedenom dodaju i činjenice da se u javnosti najprije spominjalo da se važni USKOK-ov svjedok u slučaju "Maestro" Kuzmanić upucao iz pištolja, zatim se govorilo da je otrovan i kada je toksikološko vještačenje pokazalo da nije niti otrovan - pojavljuje se treća verzija uzroka smrti - psihička trauma!

- Kao prvo i posve nedvojbeno kada se govori o traumi, pa i psihičkoj - ne može biti riječi o prirodnoj smrti. Posrijedi je nasilna smrt - objašnjava nam prof. dr. Bosnar.

- Ja u svojoj dugogodišnjoj karijeri nisam imao primjer da je netko umro isključivo zbog psihičke traume. Istina, ne znam za sve okolnosti iz patološkog nalaza iz Pule ali znam da je takvoj vrsti smrti moralo nešto prethoditi. Ili neki dramatični događaj ili bolest.

Je li bolovao?

Kada se radi o psihičkoj traumi moramo znati kakav je to psihički stres doživio Kuzmanić. Što ga je potreslo do te mjere da je srce zatajilo. U principu psihičkoj traumi prethode tjelesne ozljede. I sinergijom djelovanja straha i ozljede dolazi do zastoja rada srca. S druge strane, u praksi nemam iskustva da je netko umro isključivo zbog straha. I recentna literatura pokazuje da je psihička trauma u pravilu izazvana fizičkim ozljeđivanjem. Ja doista ne znam u ovom trenutku koji je to bio dramatični događaj. Isto tako iz objavljenog izvješća ne može se zaključiti da je bolovao. Odnosno da je imao problema sa srcem ili krvožilnim sustavom. Međutim, kod starijih i bolesnih osoba moguć je uzrok smrti - psihička trauma, a Kuzmanović je bio relativno mlad. Imao je 60 godina. I njegov način života pokazuje da je bio opterećujući. Psihička traumu mora se i obrazložiti. Kao što sam rekao: bolešću ili događajem - rekao nam je na kraju dr. Alan Bosnar. (Branko ŠKORIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter