Slučaj Kos: Trojici atentatora ukupno 31,5 godina

Sefedin Bilali i Nikica Ćurić na objavi presude (Snimio Manuel ANGELINI)
Sefedin Bilali i Nikica Ćurić na objavi presude (Snimio Manuel ANGELINI)

Trojica optuženih za sudjelovanje u dvama neuspjelim atentatima na bivšeg porečkog gradonačelnika Edu Kosa, Sefedin Bilali (73) iz Poreča, Miro Đurić (42) iz Đakova i Nikica Ćurić (46) iz Osijeka danas su na Županijskom sudu u Puli nepravomoćno proglašeni krivima te su osuđeni na ukupno 31,5 godinu zatvora.

Porečki ugostitelj Bilali je zbog poticanja na dva ubojstva osuđen na 13 godina zatvora, Đurić je zbog jednog pokušaja teškog ubojstva (2006. godine) i jednog poticanja na teško ubojstvo (2010. godine) dobio 17 godina zatvora, a Ćurić (46) je za pokušaj teškog ubojstva (2010. godine) s dragovoljnim odustankom dobio godinu i šest mjeseci zatvora.

U prvom slučaju u listopadu 2006. Đurić je postavio bombu pod Kosov automobil, a u studenom 2010. godine Ćurić je, naoružan pištoljem, Kosa zaskočio pred kućom u Kukcima.

U sudskom maratonu koji je trajao od travnja prošle godine odrađeno je 11 glavnih rasprava, saslušano je deset svjedoka, provedeno je osam raznih vještačenja. Svoj je iskaz putem videolinkom dao zaštićeni svjedok tajnog imena Oliver.

Oštećeni Edo Kos, koji trenutno obnaša funkciju predsjednika Uprave Hrvatskih cesta, u tri je navrata svjedočio na ovom suđenju.

Edo Kos: Razočarao me porečki imam, koji na sudu nije govorio istinu

Kos nije htio komentirati presudu, ali se osvrnuo na motiv cijele priče.

- O počiniteljima i visini kazne ne bih govorio dok presude ne postanu pravomoćne, već bih skrenuo pažnju na motiv, jer ako je stvarno razlog za pokušaje atentata na mene terasa gradske kavane, onda je to vrlo žalosno. Ako je borba lokalne samouprave da postane vlasnik nečega što se zove gradska riva razlog da na nekoga treba izvršiti atentat, to je stvarno žalosno. U cijelom procesu razočarao me i porečki imam Ibiši, koji nije govorio istinu na sudu, kazao je Kos.

Kosov odvjetnik Damir Krpan smatra da su presude dobre. Na zadnjoj je raspravi predao imovinskopravni zahtjev u iznosu od milijun i 155 tisuća kuna.

- Smatramo da će presuda ubrzo postati pravomoćna i mislim da je dobro odmjerena, zadovoljni smo njome. Ova presuda je Kosu dala odgovore na pitanja što mu se događalo sve te silne godine; živjeti u stanju u kojem je on živio je vrlo teško, kazao je Krpan. (M. SARDELIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter