Slučaj Kos: Izmjena optužnice, presuda u četvrtak

Pod automobil Eda Kosa u Poreču 2006.postavljen je eksploziv (M. SARDELIN)
Pod automobil Eda Kosa u Poreču 2006.postavljen je eksploziv (M. SARDELIN)

Iznošenjem obrane optuženika Sefedina Bilalija, Mire Đurića i Nikice Ćurića na pulskom Županijskom sudu danas je završeno suđenje u slučaju atentata na Eda Kosa, a presuda se očekuje već u četvrtak. Tužiteljstvo i obrana iznijeli su završne riječi, a najviše je optužbi izrečeno na iskaz trećeokrivljenog Ćurića zbog navodnog "honoriranog" nastupa te izmjene optužnice.

Naime, optužnica nije znatno promijenjena u činjeničnom opisu, ali u pravnoj kvalifikaciji je od Ćurićeva pokušaja teškog ubojstva preinačena u pokušaj teškog ubojstva s dragovoljnim odustankom. Bilaliju su nakon završne riječi tužitelja Vlade Sirotića popustile kočnice te je, iako upozoren od suda i svojih branitelja da se smiri, ipak rekao ono što misli. Čedo Prodanović, Bilalijev odvjetnik, smatra da je izmjenom optužnice honoriran Ćurićev iskaz i njegovo ponašanje na sudu, a sličan je stav iznio i Slobodan Grah, Đurićev odvjetnik.

Meri Franičević Gorjan, Ćurićeva odvjetnica, obrušila se na kolege zato jer su gotovo cijela dva dana imputirali da postoje čudne zakulisne igre oko Ćurića, a zapravo ih nema.

- Zbog te terase su me strpali u zatvor. Uništili su mi 12 godina života i poslovanja. Da sam kriv, poslao bih Albance, a ne njega, kazao je Bilali aludirajući na to da bi za atentat angažirao svoje ljude, a ne Đurića. Na koncu je sucu Zdravku Gariću dobacio: "Sudite me na smrt!"

Bilali je u obrani rekao da se ne osjeća krivim i da je s Kosom čak i danas u dobrim odnosima. Za cijelu situaciju ne krivi Kosa već neke druge osobe, ali nije pristao odgovarati na pitanja.

- Kos nije kriv za moju situaciju, štoviše, pomagao mi je kad mi je trebalo. Nisam imao nikakvog razloga bilo što napraviti u odnosu na njega. Sve ovo mi je podmetnuto da me se zatvori i zadrži u zatvoru. Na poznajem Đurića niti Olivera koji sigurno laže jer se nikada nismo susreli ni u Medulinu niti u Poreču. Moj mobilni telefon je u lokalu, dostupan svim djelatnicima, i svatko je s njega mogao obaviti razgovor, rekao je Bilali.

Đurić je također negirao bilo kakvu povezanost s kaznenim djelima te naglasio da nije naručen ni od koga za atentat, niti je koga poticao na ubojstvo. O okolnostima uhićenja na Učki u listopadu 2006. godine neposredno nakon eksplozije bombe ispod automobila Eda Kosa u Poreču rekao je da je prvo zaustavljen na petlji Kanfanar, gdje ga je policija provjerila i pustila, te da je nakon toga zaustavljen kod tunela Učka gdje je uhićen i doveden u pazinsku postaju na ispitivanje. Na upit tužiteljstva gdje je bio tu noć kazao je da je kockao u kasinu Mulino kod Umaga.

- Nisam osoba koja se da nagovoriti jer dobro poznajem zakon i znam što znači počiniti kaznena djela, a nisam ni policijska "kuja" koja upire prstom u druge. Bilalija sam upoznao u zatvoru, a Ćurića znam otprije desetak godina preko moje djevojke Maje, ali budući da se druži s policajcima, pijancima, narkomanima i drukerima, što nije moj krug ljudi, ne smatram ga prijateljem, kazao je Đurić.

Nikica Ćurić je potvrdio iskaz dan u istrazi i priznao krivicu za kazneno djelo te dodao da je bio dragovoljac Domovinskog rata od 1991. godine i da je dvije godine proveo u srpskim konc-logorima. Rekao je da mu je žao što je do svega došlo te da je nekim slučajem imao namjeru ubiti Kosa, da bi to bio učinio jer je imao mogućnost. Nije htio dalje iskazivati i odgovarati na pitanja zbog, rekao je,  sigurnosti svoje obitelji.

Prodanović je zatražio dopunu kaznenog postupka pozivanjem dva nova svjedoka u vezi s okolnošću telefoniranja u lokalu "Bijeli san" u Poreču, a Slobodan Grah, Đurićev branitelj, tražio je suočavanje Đurića i Ćurića, no sudac Garić je sve njihove prijedloge odbacio. (Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter