Slucaj Kos: Bilali i ?uric negiraju krivnju, Curic djelomicno priznao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Županijskom sudu u Puli danas je pocelo sudenje Sefedinu Bilaliju(72), ugostitelju iz Poreca, Miri ?uricu (41) zvanom Bombaš iz ?akova te Nikici Curicu (45) iz Osijeka, optuženima za planiranje i neuspjelu realizaciju dvaju atentata na poreckog poduzetnika i donedavnog dogradonacelnika Poreca Ede Kosa, aktualnog predsjednika Uprave Hrvatskih cesta.

Bilalija se tereti za dva kaznena djela poticanja na teško ubojstvo, ?uric za jedno kazneno djelo poticanja na teško ubojstvo i jedan pokušaj teškog ubojstva, a Curic pak za jedan pokušaj teškog ubojstva Eda Kosa.



Prvookrivljeni Bilali i drugookrivljeni ?uric, koji su na raspravu pred veliko vijece Županijskog suda u Puli kojim predsjeda sudac Zdravko Garic dovedeni iz pritvora pulskog zatvora, izjavili su da ne smatraju krivima za kaznena djela koja su im stavljena na teret, dok je treceokrivljeni Curic, jedini koji se u ovom postupku brani sa slobode, djelomicno priznao krivnju.

Prvi je kao svjedok svoj iskaz puna tri sata iznosio ošteceni Edo Kos. Svoje su iskaze dali i Vesna Tomic iz Riviera Adrije, ?uriceva vanbracna supruga Maja Kiric Junacko te njezina prijateljica Mirjana Hasanovic. Svi okrivljenici svoju ce obanu dati na kraju postupka.

Branitelji prvo i drugookrivljenog protive se prijedlogu Odvjetništva za saslušanjem zašticenog svjedoka pod imenom Oliver, te traže neposredno ispitivanje. Sud je odredio da ce Oliver svjedociti pod posebnim uvjetima buduci da se radi o svjedoku cija je sigurnost ugrožena. Na sudu ce biti saslušani i grafolozi te vještaci balisticari.



Porecki poduzetnik Bilali osumnjicen je za poticanja na ubojstvo Ede Kosa u dva navrata: 19. listopada 2006. te 17. studenog 2010. Za slucaj iz 2010. Bilali se tereti da je ?urica potaknuo da ovaj za neutvrdenu novcanu nagradu neposredno izvrši atentat na Kosa, dok je cetiri godine kasnije Bilali potaknuo ?urica, a ovaj potaknuo, odnosno angažirao Curica da likvidira Kosa.

Prvi atentat ?uric je izveo tako što je u dvorištu gradske uprave u Porecu postavio eksplozivnu napravu ispod Kosovog Golfa. Buduci da je u jednom trenutku pogrešno procijenio da se Kos nalazi u automobilu, ?uric je napravu aktivirao dok se Kos tek približavao Golfu. Kos je tako srecom ostao neozlijeden.

Izvršitelj drugog neuspjelog atentata cetiri godine kasnije bio je Osjecanin Curic. Skriven izmedu garaže i bocnog zida kuce, cekao je Kosa u dvorištu njegove obiteljske kuce u Kukcima kraj Poreca. Nakon što je parkirao automobil i ušao u dvorište, Curic je s uzdignutim pištoljem krenuo prema njemu i s oko tri metra udaljenosti ispalio hitac u smjeru Kosa. Kos je poceo vikati, a Curic se nakon promašaja i nakon što mu je Kos udarcem torbom izbio oružje iz ruke, dao u bijeg.



Motiv koji je Bilalija nagnao da naruci Kosovu likvidaciju, a koji se navodi i u prvoj tocki optužnice, spor je oko terase Gradske kavane u Porecu koju je Bilali kupio putem natjecaja od Grada Poreca, a u koji nije bila ukljucena terasa. Nju je, pak, iznajmio, a kada u Grad i Riviera zamijenili zemljište i terasu, Bilali ju je morao napustiti. Buduci da se s tim nije složio, 2004. pokrenut je spor ciji je epilog bio da vlasnik, Grad Porec, ima pravo posjeda na toj terasi, a da Bilalija treba deložirati. Krajem ljeta iste godine Grad je preuzeo spornu terasu. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter