Slučaj "Jakuševac": Zmajlović će tužiti Bandića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zaštite okoliša podnijet će u ponedjeljak protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i Grada Zagreba optužni prijedlog zato što nisu na području grada osigurali gospodarenje otpadom u skladu s propisima. To će biti pravosudna posljedica trodnevne blokade odlagališta otpada na Jakuševcu koja je završena jučer.

Prema Zakonu za to je predviđena kazna do 500.000 kuna. Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović kazao je i budući da Grad Zagreb i odgovorne osobe nisu osigurale gospodarenje otpadom u skladu s propisima, Ministarstvo putem inspekcije zaštite okoliša izvršilo nadzor nad Gradom Zagrebom i naredilo Gradu i gradonačelniku Bandiću da osiguraju da se sustav gospodarenja otpadom obavi sukladno propisima. Do poslijepodnevne konferencije ministra Zmajlovića vladalo je uvjerenje da je trodnevnu blokadu uspio riješiti, odnosno ukinuti, gradonačelnik Bandić. On je prosvjednicima ponudio daljnje dobivanje ekološke naknade, besplatnu legalizaciju svih bespravno izgrađenih objekata, a omogućilo bi im se i daljnje držanje domaćih životinja.

Stanovnicima Jakuševca Bandić je donio prijedlog Zaključka kojega će uputiti Gradskoj skupštini čije će  hitno sazivanje zatražiti. Po Bandićevu scenariju Gradska skupština bi Zaključke trebala prihvatiti i proslijediti ih Vladi koja bi trebala donijeti Uredbu o utvrđivanju prava na područjima odlagališta otpada u Republici Hrvatskoj, kojima je istekla dozvola za odlaganje otpada, a na njima se do odgovarajućeg roka može odlagati otpad u okviru kapaciteta odlagališta. Sve ono što je Bandić ponudio prosvjednicima, on ne može ostvariti bez te Uredbe koju bi, po njegovoj zamisli, Vlada usvojila.

Za Bandićev je prijedlog Zmajlović izjavio da nije usmjeren ka rješavanju suštine problema, a to je zatvaranje Jakuševca, pronalaženje lokacije za izgradnju postrojenja inertnog otpada čemu prethodi izrada projektne dokumentacije. (T. PONOŠ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter