Slucaj "Jakuševac": Zmajlovic ce tužiti Bandica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zaštite okoliša podnijet ce u ponedjeljak protiv gradonacelnika Zagreba Milana Bandica i Grada Zagreba optužni prijedlog zato što nisu na podrucju grada osigurali gospodarenje otpadom u skladu s propisima. To ce biti pravosudna posljedica trodnevne blokade odlagališta otpada na Jakuševcu koja je završena jucer.

Prema Zakonu za to je predvidena kazna do 500.000 kuna. Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlovic kazao je i buduci da Grad Zagreb i odgovorne osobe nisu osigurale gospodarenje otpadom u skladu s propisima, Ministarstvo putem inspekcije zaštite okoliša izvršilo nadzor nad Gradom Zagrebom i naredilo Gradu i gradonacelniku Bandicu da osiguraju da se sustav gospodarenja otpadom obavi sukladno propisima. Do poslijepodnevne konferencije ministra Zmajlovica vladalo je uvjerenje da je trodnevnu blokadu uspio riješiti, odnosno ukinuti, gradonacelnik Bandic. On je prosvjednicima ponudio daljnje dobivanje ekološke naknade, besplatnu legalizaciju svih bespravno izgradenih objekata, a omogucilo bi im se i daljnje držanje domacih životinja.

Stanovnicima Jakuševca Bandic je donio prijedlog Zakljucka kojega ce uputiti Gradskoj skupštini cije ce  hitno sazivanje zatražiti. Po Bandicevu scenariju Gradska skupština bi Zakljucke trebala prihvatiti i proslijediti ih Vladi koja bi trebala donijeti Uredbu o utvrdivanju prava na podrucjima odlagališta otpada u Republici Hrvatskoj, kojima je istekla dozvola za odlaganje otpada, a na njima se do odgovarajuceg roka može odlagati otpad u okviru kapaciteta odlagališta. Sve ono što je Bandic ponudio prosvjednicima, on ne može ostvariti bez te Uredbe koju bi, po njegovoj zamisli, Vlada usvojila.

Za Bandicev je prijedlog Zmajlovic izjavio da nije usmjeren ka rješavanju suštine problema, a to je zatvaranje Jakuševca, pronalaženje lokacije za izgradnju postrojenja inertnog otpada cemu prethodi izrada projektne dokumentacije. (T. PONOŠ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter