Slučaj Horvatinčić: Njemački skiper promijenio iskaz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemački nautičar Klaus Fuchs na suđenju Tomislavu Horvatinčiću promijenio je svoj prvobitni iskaz! Fuchs je svojim gumenjakom prvi došao na mjesto nesreće koju je Horvatinčić skrivio, a u kojoj su poginuli talijanski državljani Francesco Salpietro i Mariella Patelli. U izvornom iskazu pred istražiteljima Fuchs je tvrdio da je sam nasukao Horvatinčićev gliser nakon nesreće. Govorio je i da ga Horvatinčić o nesreći ništa nije pitao. Sada, međutim, kaže da se radilo o greškama u prijevodu?!

"Gumenjakom sam se približavao gliseru. Vidio sam da je Horvatinčić u šoku. Tresao se i šetao gore-dolje. Vidio sam da se brod može potopiti pa smo ga zajedno išli nasukati", kaže Fuchs.

Objašnjava da je, kada je došao do glisera, odmah vidio da u moru ima mrtvih. "Vidio sam najprije žensko, a zatim i muško tijelo. Odmah mi je bilo jasno da im više nema pomoći", kaže Fuchs. No, dodaje kako ga je Horvatinčić ipak pitao može li uzeti njegov gumenjak kako bi im pokušao pomoći. Ranije je tvrdio da mu Horvatinčić o nesreći nije ništa rekao.

Državnu odvjetnicu koja zastupa optužbu zanimalo je zbog čega je Fuchs promijenio svoj iskaz. Kazala je da je u dva navrata bila prisutna na ispitivanju na kojem je Fuchs govorio suprotno od svog današnjeg iskaza, odnosno tvrdio je da ga Horvatinčić nije ništa pitao o nesreći, niti je nudio pomoć unesrećenim Talijanima.

"S obzirom da ste potpuno promijenili iskaz, je li vas netko iz Hrvatske kontaktirao u vezi svjedočenja?", pitala je Fuchsa zastupnica optužbe. Njemački nautičar tvrdi da nije s nikim razgovarao, te inzistira da se radilo o pogrešnom prijevodu njegovih tvrdnji. (index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter