Slucaj Holy zakomplicirao odnose SDP-a i HNS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Cacic prilicno je razljutio koalicijske kolege iz SDP-a istupom na 4. energetskoj areni u kojem je najavio gradnju elektrana Ombla i Plomin III, a posebno u dijelu gdje je obezvrijedio studije u kojima se revidira projekt hidrocentrale Ombla što ih je narucila ministrica u ostavci Mirela Holy.

Ministri, ali i ostali visokorangirani SDP-ovci ocjenjuju da je Cacic iskoristio ostavku Holy te da se nije ponio nimalo partnerski.

Prvi je potpredsjednik na energetskoj konferenciji otkrio da ce Vlada uskoro donijeti odluke o Ombli i Plominu, ali SDP-ovcima nikako nije sjela Caciceva poruka da nešto smrdi u vezi s besplatnom studijom koju je za Ministarstvo zaštite okoliša izradio SDP-ovac Goran Mazija, zbog cije je supruge Holy pisala direktoru HŽ-a i zbog toga u konacnici morala i dati ostavku.

- Cacic je obezvrijedio sve cetiri revizije, za njega te studije ne postoje i vrijedi jedino ona napravljena u sklopu projekta. Doveo je u nezgodnu poziciju i novog ministra Mihaela Zmajlovica i cijelu Vladu. Ako Zmajlovic zaustavi Omblu, ispast ce da mi iz SDP-a kocimo investicije i razvoj, iako, kako tvrdi Cacic, postoji zelena studija koja odobrava gradnju. Ako da preporuku Vladi da se hidrocentrala gradi, svatko pametan ce zakljuciti da je Holy morala otici zbog Omble. Mi u SDP-u smo u nezgodnoj situaciji kako god okreneš i to nije bilo fer od Cacica, kaže naš sugovornik iz Vlade.

Tvrdi da ta situacija nece uzrokovati nikakve potrese u koaliciji, ali da ipak pokazuje da SDP mora biti na oprezu kad je glavni koalicijski partner u pitanju. Dodaje i da je Cacic ocito nervozan jer njegov resor zasad ne daje rezultate i realizacija investicija se cini sve daljom pa uz prošlu vlast koja ništa nije pripremila, fokus želi prebaciti i na "besplatne studije u vezi kojih nešto smrdi" i koje, eto, blokiraju napredak.

Nijedan od dužnosnika SDP-a s kojima smo jucer pricali ne zamjera puno toga Holy. Na cijeli slucaj sve više gledaju kroz prizmu toga tko bi mogao imati najvece koristi od rušenja Holy. (J. MARIC, Z. CRNCEC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter