Slucaj Duras Pauletic: Samoubojstvo plinom, nije bilo droge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uzrok smrti Martine Duras Pauletic, 32-godišnje zaposlenice Grada Pule koja je 10. lipnja pronadena mrtva u stanu u zgradi na Sisplacu 19 u Puli, samoubojstvo je plinom, potvrdilo je toksikološko vještacenje. Rezultati kriminalistickog istraživanja predstavljeni su na izvanrednoj presici u PU istarskoj u srijedu. Potvrdene su tako, nakon gotovo mjesec dana, prvotne sumnje u samoubojstvo.

Duras Pauletic nadena je mrtva u nedjelju 10. lipnja oko 12 sati, a utvrdeno je da je preminula dan ranije u kasnim vecernjim satima. Tijelo su, nakon dojave da je 32-godišnjakinja nadena mrtva, pregledali mrtvozornica i patolog pulske Opce bolnice te uocili znakove karakteristicne za trovanje ugljicnim monoksidom. Tu pretpostavku, kako navodi istarska policija, potvrdili su rezultati obdukcije.

Vještacenjem uzorka krvi utvrdeno je da Duras Pauletic u krvi imala 68 posto karboksihemoglobina, što premašuje koncentraciju koja je smrtonosna za vecinu ljudi srednje dobi i srednje grade. Drugim toksikološkim vještacenjima u krvi 32-godišnjakinje nisu nadeni tragovi koji bi ukazivali na konzumaciju alkohola, droge i psihotropnih tvari.

Provedenim sveobuhvatnim kriminalistickim istraživanjem otklonjene su sumnje da se radi o ubojstvu ili bilo kojem drugom kaznenom djelu. Sve provedene izvidne radnje, istice PU istarska, potvrduju da je Duras Pauletic pocinila samoubojstvo dok je u stanu bila sama. Kobna je bila kolicina udahnutog gradskog plina ispuštenog iz štednjaka, koji sadrži 15 posto ugljicnog monoksida.

Kako je izvijestila policija, neposredno prije, kao i za vrijeme obavljanja ocevida u zgradi na Sisplacu 19 osjetio se miris plina pa pozvani su vještaci Centra za forenzicna ispitivanja, istraživanja i vještacenja ''Ivan Vucetic'' iz Zagreba kako bi se provjerilo da li su razlog istjecanja plina neispravne instalacije.

Utvrdeno je da su plinske instalacije i trošila ispravni pa je iskljucena mogucnost da je tehnicki kvar i istjecanje plina na plinskim trošilima uzrokovao smrt Martine Duras Pauletic. Obavljen je i pregled dimnjaka te ventilacijskih otvora, a u stanu su obavljena potrebna mjerenja da bi se utvrdila koncentracija ugljicnog monoksida. (M. Vu.)


Podijeli: Facebook Twiter