Slucaj Dragonera: Za Delton 4 godine zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivša nacelnica nekadašnje Opcine Vodnjan Lidija Delton nepravomocnom je presudom u petak proglašena krivom za zloporabu položaja i ovlasti pri prodaji Dragonere cime je tvrtki Darija pribavila protupravnu imovinsku korist, zbog cega je osudena na 3 godine i šest mjeseci zatvora.

Gradu Vodnjanu je Delton dužna nadoknaditi više od 12 milijuna njemackih maraka racunajuci i kamate na ime štete koju je prouzrocila svojim nezakonitim radnjama. Na dodatnih godinu dana Delton je osudena zbog pokušaja zloporabe položaja radi pribavljanja imovinske koristi Marjanu Rudanu te joj je u konacnici izrecena jedinstvena kazna od cetiri godine zatvora.

Suoptužena Uliana ?uric je osudena na jednu godinu zatvora, takoder zbog pokušaja pribavljanja koristi Marjanu Rudanu dodjelom gradevinske parcele velicine 1.230 metara kvadratnih u opcinskom vlasništvu, koja je trebala postati njegova okucnica.

Marjanu Rudanu izrecena je uvjetna kazna od godine dana zatvora zbog pomaganja ?uric i Delton u pokušaju zloporabe položaja, s rokom kušnje od cetiri godine. Na objavu presude nisu došle ni Delton ni ?uric, a niti njihovi odvjetnici Cedo Prodanovic i Jadranka Slokovic. Tako je u sudnici, punoj novinara, presudu u nazocnosti branitelja Milenka Ilica saslušao samo Marjan Rudan.

Obrazlažuci dio presude za Dragoneru cijom je prodajom i prenamjenom prostornog plana tvrtki Darija protupravno pribavljena velika imovinska korist, sutkinja Sena Midžic Putigna kazala je da je nesporno utvrdeno da je upravo Lidija Delton kao nacelnica i predsjednica poglavarstva opcine inicirala i poduzela niz radnji kojima je cilj bio pribavljanje koristi toj tvrtki.

- Delton je znala da ce se zemljište prenamijeniti jer tvrtka Darija nije skrivala da ondje planira gradnju o cemu su Opcini dostavili dokumentaciju. I predstavnici investitora iz Austrije izjasnili su se da je zemljište imalo nekomercijalnu namjenu radi postizanja niže cijene i to je u ovom slucaju odlucno. Sud ne tvrdi da je Delton izmijenila prostorni plan, a državno odvjetništvo tvrdilo je da je ona to ucinila u dogovoru s nepoznatom osobom ili osobama, kazala je Midžic Putigna pojašnjavajuci da je sud utvrdio da je Delton potpisala da se ide u natjecaj pod nepovoljnim uvjetima te da je potpisivanjem aneksa ona potvrdila svoja saznanja o kupcu i projektu. Prostorni plan mijenjan je odlukom Županijske skupštine, ali da Delton nije potpisala zahtjev za prenamjenu do toga ne bi došlo. Medutim nije utvrdeno da je Delton u tom poslu prisvojila nešto za sebe.

- Sud je cijenio i iskaze Steve Žufica, Damir Kajin i Ivana Jakovcica te stekao dojam da je Delton uvjeravana da je prodaja Dragonere jako dobar posao koji ce pomoci Opcini. Delton nije bila u zabludi, ali stvarala se klima da je ta prodaja korisna za Opcinu i stoga joj je uz cinjenicu da se radi o starijoj osobi, teško narušenog zdravlja, i da se sve ovo dogadalo prije deset godina za ovo kazneno djelo izrecena kazna od tri godine i šest mjeseci zatvora. Inace, zakon za ovo kazneno djelo predvida do osam godina zatvora.

Uložit cemo žalbu na presudu jer smatram da i ako je bilo propusta u radu, da oni nisu bili svjesni u cilju pribavljanja koristi Dariji. Eventualno su u pitanju odredeni propusti u radu, nesavjestan rad u službi na štetu Opcine jer Delton nije imala nikakvih kontakata s Darijom, a niti se okoristila, kazao je odvjetnik Lidije Delton Cedo Prodanovic. (M. KOŠTA)

VIŠE O OVOJ PRESUDI PROCITAJTE U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter