Slucaj Delfin: Smilovic u sukobu interesa?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jesu li odluke povjerenstva koje je odlucivalo o primjedbama na Urbanisticki plan uredenja lucice Delfin dovedene u pitanje? Upravo to upitali smo Grad Pulu nakon što su nas neki clanovi predsjedništva Društva arhitekata Istre (DAI-SAI), a koji su željeli ostati anonimni, obavijestili da arhitekt Mario Smilovic uopce nije izabran za njihovog predstavnika u to gradsko povjerenstvo.

Isticu i da Smilovic nije ni smio biti clan tog povjerenstva jer je, po njima, bio u sukobu interesa. Iako to Smilovic i nije skrivao, cinjenica je da ga je, kao arhitekta, angažirao privatni investitor - tvrtka SBE iz Rijeke, za izradu programa koji je kasnije poslužio kao temelj za izradu ovog UPU-a lucice Delfin.

Valja pritom napomenuti da je i izradu UPU-a financirala ta firma iz Rijeke te da se privatnom investitoru, kako su to isticali gradani na održanim skupovima protiv projektirane gradnje, pogodovalo i po dopuštenoj visini buducih gradevina i po odredivanju velike stambene zone upravo na dijelu zemljišta u vlasništvu SBE-a.

Davor Matticchio
, predsjednik DAI-ja, kaže da predsjedništvo društva nije raspravljalo o eventualnom Smilovicevom sukobu interesa. Na pitanje je li po njemu sporno to što je Smilovica angažirao privatni investitor, Matticchio je odgovorio da nije upoznat s tim programom.

Što se tice Smilovicevog imenovanja u gradsko povjerenstvo, kaže da je takvu odluku donijelo predsjedništvo društva, iako priznaje da glasanja nije bilo jer nitko nije ima ništa protiv takvog prijedloga, ali napominje i da takva procedura nije ni uobicajena za DAI. Da je bilo više kandidata, o tome bi se raspravljalo, zakljucio je Matticchio.

I potpredsjednik tog društva, ujedno i gradski vijecnik Bruno Nefat rekao nam je da se o Smilovicevom imenovanju nije formalno glasalo, ali je na sastanku predsjedništva imao dojam da nitko i nema ništa protiv toga da on bude njihov predstavnik. Na pitanje izjašnjavaju li se inace clanovi predsjedništva kod bilo kojeg drugog imenovanja njihovog predstavnika u neka tijela, odgovorio je potvrdno.

"Istina je da smo napravili propust zato što o tome nismo glasali. Sada to moramo ispraviti. U roku od nekoliko dana sastat cemo se i pokušati formalizirati tu odluku", kaže Nefat, a ne predstavlja mu problem što je gradsko povjerenstvo, na cijem je celu Smilovic, vec odradilo svoj posao.

Nefat, za razliku od Matticchija, kaže da je upoznat s programom koji je Smilovic odradio za privatnog investitora, no ne smatra da se radi o sukobu interesa. Napominje da Smilovic nije sudjelovao u izradi UPU-a, što, po njemu, iskljucuje mogucnost da je bio u sukobu interesa.

Sam Smilovic smatra da odluke koje je donijelo povjerenstvo s njim na celu jesu valjane i legitimne. Tvrdi da je predsjedništvo DAI-ja donijelo odluku o njegovom imenovanju. "Shvatio sam da sam predstavnik DAI-ja u povjerenstvu. Uostalom, Grad mi je uputio dopis u kojem navode da sam clan tog tijela", kaže Smilovic. (Bojan ŽIŽOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE 18. KOLOVOZA.


Podijeli: Facebook Twiter