Slučaj Dajla: Vatikan rehabilitirao biskupa Milovana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon prave kalvarije i niza ponižavajućih odluka kojima je bio izložen od strane Vatikana u protekle tri godine, prisilno umirovljenom porečko-pulskom biskupu Ivanu Milovanu napokon je iz Vatikana stigla poruka ohrabrenja i priznanja, i to s najvišeg mjesta, od samog pape Franje. Malo tko od velikog broja istarskih vjernika i svećenika koji su prije nekoliko dana bili u Eufrazijevoj bazilici u Poreču na proslavi 50. obljetnice Milovanova svećeništva nije bio iznenađen kada se skupu pridružio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić.

No svi su bili zatečeni kada je Puljić pročitao pismo vatikanskog državnog tajnika Pietra Parolina - nasljednika kardinala Tarcisija Bertonea koji je prije nekoliko godina drakonski kaznio biskupa Milovana zbog znamenitog "neposluha" u vezi crkvenog posjeda u Dajli - u kojem Parolino Milovanu prenosi kako mu "vrhovni svećenik Franjo čestita 50-godišnje spomen-slavlje svećeničkog ređenja koje pada na blagdan sv. Jakova" te mu "blagohotno udjeljuje apostolski blagoslov kao zalog nebeskih milosti".

Skoro podjednako iznenađujuće bilo je čuti kako su se Franjinim čestitkama biskupu Milovanu pridružili i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, kojima se Milovan nije libio otvoreno suprotstaviti zbog Dajle, potpuno svjestan posljedica što će ih zbog toga morati snositi, zbog čega se Milovan s Bozanićem i D'Erricom i nije baš rastao u slozi i prijateljstvu.

Nijedan hrvatski biskup, naime - za razliku od nižeg svećenstva, posebice u Istri - nije smogao hrabrosti suprotstaviti se vatikanskoj odluci kojom je biskup Milovan drakonski kažnjen, a benediktinci iz Praglije obeštećeni za veliko imanje u Dajli, iako su za njega temeljem međudržavnog sporazuma već jednom bili obeštećeni.

Biskup Milovan, uvjeren da bi to bilo protiv interesa Crkve u Istri, odbio je potpisati taj dokument, zbog čega ga je Franjin prethodnik Benedikt XVI. posebnim dekretom suspendirao "na jednu minutu", kako bi zamjenski biskup mogao potpisati kapitulacijski sporazum o predaji biskupijskog posjeda u Dajli talijanskim benediktincima.

No danas i Milovanov nasljednik i vjerni provoditelj vatikanskih odredbi, biskup Dražen Kutleša, odaje Milovanu priznanje za pastoralno djelovanje u biskupiji i odlično vođenje kauze za beatifikaciju Miroslava Bulešića, dok Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolit - čiji dolazak u Poreč sigurno jedino nikome nije bio nikakvo iznenađenje - ističe kako Milovanovih pedeset svećeničkih godina ne pripadaju samo njemu, nego i povijesti "mjesne, domovinske i sveopće Crkve", ni u jednom trenutku pritom ne dvojeći o Milovanovom doprinosu toj povijesti.

Još uvijek ne znamo hoće li se i kako papa Franjo odazvati na pismo što mu ga je početkom godine poslalo oko dvije stotine intelektualaca i uglednika s područja Porečko-pulske biskupije, moleći ga da preispita slučaj Dajla i iznađe pravično rješenje tog spora, no čini se da je ova poruka pape Franje biskupu Milovanu - koja predstavlja simbolički zaokret u odnosu Vatikana prema ovom slučaju - prvi korak u tom smjeru. (Piše Denis ROMAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter